Gyanúsított lett a Samsung Csoport vezetője

2017.01.11. 12:40

Gyanúsítottként hallgatja meg a Samsung vállalatcsoport vezetőjét az illetékes dél-koreai ügyészség a Pak Gun Hje államfő elleni korrupciós eljárásban - jelentették be szerdán hivatalosan.

Az ügyészi hivatal azt szeretné megtudni Li Dzse Jongtól, a konglomerátum megbízott vezetőjétől, aki egyúttal a Samsung Electronics alelnöke, hogy a csoport juttatott-e kenőpénzt az államfő hivatalos tisztség nélküli bizalmasának, a per középpontjában álló Csoj Szun Szilnak, hogy ezáltal üzleti előnyökre tegyen szert.

Az egyik lehetséges előny, amelyhez legfőképpen Li Dzse Jong és családja juthatott kenőpénz által 2015-ben, hogy a kormány - pontosabban egy állami nyugdíjalap - úgy döntött, támogatja két Samsung-leányvállalat összeolvadását. Az összeolvadás révén Li Dzse Jong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsban, hogy ne kelljen abban további részvényeket vásárolnia.

Az ügyészek csütörtökön kezdik faggatni Li Dzse JongotForrás: MTI/EPA POOL/Dzson Hon Kjun

Az ügyészek várhatóan csütörtökön kezdik el kérdezni Li Dzse Jongot arról, hogy a Samsung Csoport miért utalt pénzt a Csoj Szun Szil által irányított két állami alapítványnak, és egyebek között miért vett drága lovakat Csoj lányának - közölte az ügyészi hivatal szóvivője.

A múlt hétfőn nyomozók már kihallgatták a Samsung két vezetőjét - köztük Li Dzse Jong mentorát -, egyelőre tanúként.

Li Dzse Jong 2014 óta vezeti a konglomerátumot, amikor apja, a cégalapító Li Kun Hi egy szívroham következtében alkalmatlanná vált a csoport irányítására.