Halálra ítélték a charlestoni mészárost

Dylan Roof Charleston mészárlás
(FILES) This file photo taken on June 19, 2015 shows a Charleston County Sheriff booking photo of suspect Dylann Roof. Dylann Roof rested his case on January 9, 2017, calling no witnesses and presenting no evidence in his own defense to stave off the death penalty for the murder of nine black worshippers at a South Carolina church. Roof, a 22-year-old self-professed white supremacist, declined to cross-examine the final two witnesses called by the prosecution in the penalty phase of the trial. / AFP PHOTO / CHARLESTON COUNTY SHERIFF / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO /Charleston County Sheriff - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Halálra ítélte egy szövetségi esküdtszék Dylan Roofot kedden, aki kilenc afroamerikai hívőt lőtt le a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.
Vágólapra másolva!

Az esküdtszék Roofot tavaly decemberben mondta ki bűnösnek 33 vádpontban, köztük faji alapú gyűlöletből elkövetett gyilkosságban. A keddi ítélethirdetés kérdése az volt, hogy az elkövetőre életfogytiglani börtönt vagy halálbüntetést szabnak ki.

Gyűlöletből ölt

A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten

kilenc rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat,

majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, a többi között gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére. A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof bőrszínük miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró, csaknem 200 éves charlestoni templomban.

Az esküdtszék három óra vita után döntött a halálbüntetésről.

Alaposan megtervezte

A 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején.

Dylan Roof kilenc embert ölt meg Forrás: AFP/Handout

Roof az FBI-nak bevallotta:

tettének célja egy faji háborút kirobbantása volt.

A fiatal férfi vélhetően 10 hónappal a támadás előtt radikalizálódott, az ügyészség szerint a gyilkosságot alaposan kitervelte, és hónapokig várt, részben azért, hogy 21. életévének betöltésével legálisan jusson lőfegyverhez.

Büszke a tettére

A gyilkos a tárgyalásokat egykedvűen, látszólag érzelemmentesen ülte végig, és

egyáltalán nem tanúsított megbánást,

és azt sem kérte, hogy kíméljék meg az életét. Hírforrások szerint a halálos ítélet kihirdetésekor sem látszott rajta érzelem nyoma.

Értesülések szerint Roof büszkén gondolt tettére, mert meg merte tenni azt, amiről más rasszisták csak álmodnak.

Roof folyamatosan tagadta, hogy elmebajjal küzdene, és ragaszkodott ahhoz, hogy saját magát képviselje az eljárás során, amivel - sajtóértesülések szerint - meg akarta akadályozni államilag kijelölt ügyvédjeit, hogy lelki problémákra építsék fel a védelmet. A kirendelt védőügyvédjei szerint Roof elmeállapota súlyosan zavart.