Hatezer teknőst mentett meg az indiai rendőrség illegális állatkereskedőktől

Vágólapra másolva!
Az indiai rendőrség több mint hatezer indiai leffentyűs teknőst foglalt le illegális állatkereskedőktől, akik a több mint négytonnányi szállítmányt Délkelet-Ázsiába akarták eljuttatni.
Vágólapra másolva!

A dél-ázsiai országban ez a legnagyobb illegális állatszállítmány, amelyet valaha lefoglaltak - közölték szerdán a helyi hatóságok. A 6430 indiai leffentyűs teknősre (Lyssemys punctata) kedden bukkantak 140 darab jutazsákban az észak-indiai Uttar Prades államban, egy állatmenhelyen helyezték el őket.

"A vadvédelmi hatóságok megerősítették, hogy ez a legnagyobb fogás az ország vadvédelmének történelmében mind az állatok számát, mind súlyát - 4,4 tonna - tekintve" - mondta Arvind Csaturvedi, a teknősöket lefoglaló különleges csoport vezetője.

Védett faj

Az indiai leffentyűs teknős nem különösen ritka állat, de védett fajként tartják számon az országban. Az állat húsáról azt tartják, hogy növeli a nemi vágyat, csontját porlasztva levesek készítésére és a hagyományos gyógyászatban használják.

4400 forintot ér egy példány

Csaturvedi közölte, hogy a rendőrség letartóztatta a kereskedőhálózat vezetőjét, és további letartóztatásokra is készülnek. Az üzérek a kelet-indiai Kolkatába akarták juttatni a szállítmányt, ahonnan illegálisan Kínába, Hongkongba, Mianmarba, Thaiföldre, Szingapúrba, Malajziába és Bangladesbe vitték volna tovább.

Racsna Tivari, a teknősök védelmében alakult Turtle Survival Alliance (TSA) csoport képviselője szerint egy-egy példányért mintegy ezer rúpiát (4400 forint) zsebelnek be a kereskedők.
Uttar Prades államban él India 28 veszélyeztetett teknősfajának a fele. Becslések szerint évente mintegy 20 ezer teknőst csempésznek ki a dél-ázsiai országból.