A volt miniszterelnök minisztériumokat foglalt el Líbiában

Vágólapra másolva!
Fegyveres csoportok csütörtökön Tripoliban elfoglalták a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány négy minisztériumának épületét. Valószínűleg a Halifa al-Hilli volt iszlamista miniszterelnökhöz és nemzetközileg el nem ismert kormányához hű erők támadásáról van szó. Halifa al-Hilli azt állítja, visszatért a hatalomba. A kormány szóvivője cáfolta az épületfoglalásról szóló híreket.
Vágólapra másolva!

Fegyveres csoportok csütörtökön Tripoliban elfoglalták a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány négy minisztériumának épületét - jelentette az al-Arabíja arab televízió. A helyi média Twitteren olvasható jelentéseiből úgy tűnik, hogy a Halifa al-Hilli volt iszlamista miniszterelnökhöz és nemzetközileg el nem ismert kormányához hű erők támadásáról van szó.

Al-Hilli szerint visszatért a hatalomba

A TASZSZ orosz hírügynökség az Afrigatenews hírportálra hivatkozva tudni véli, hogy a fegyveresek a védelmi, az igazságügyi, a gazdasági és a sebesültek ügyével foglalkozó minisztérium épületeit "vették ellenőrzésük alá". Hivatalosan nem erősítették meg sem az épületfoglalások tényét, és arról sincsenek bizonyosnak vehető információk, hogy valóban a volt miniszterelnök mellett álló fegyveresek hajtották-e végre az említett akciókat.

Az AP is csak Halifa al-Hillit tudta megszólítani a csütörtöki események kapcsán.

A volt miniszterelnök a hírügynökséggel azt közölte: kormánya "visszatért a hatalomba",

miután - mint fogalmazott - az ENSZ által támogatott kormányfő "kudarcot vallott".

A kormány szerint médiablöff

A kormány szóvivője mindenesetre cáfolta az épületfoglalásról szóló híreket, "médiablöffnek" minősítve Halifa al-Hilli állításait. Asraf Tulti szerint szó sincs arról, hogy a volt miniszterelnökhöz hű fegyveresek birtokba vettek volna minisztériumokat.

- tette hozzá a szóvivő.

Átadta hatalmát, de meggondolta magát

Az ANSA olasz hírügynökség is úgy fogalmazott tudósításában, hogy a Tripoliban kialakult helyzet meglehetősen "zavaros". Hivatalos forrásból nem erősítették meg, hogy Halifa al-Hilli áll az állítólagos fegyveres műveletek mögött, egyes források mindenesetre úgy értesültek, hogy a volt kormányfő éppen az elfoglalt védelmi minisztériumban készül nyilatkozatot közzétenni.

Tripolit különböző fegyveres milíciák ellenőrzik, amelyek közül néhány félhivatalos státust élvez. Gyakoriak az összecsapások és a megtorló támadások, a csoportok emellett megoszlanak abban is, hogy támogatják vagy elutasítják az ENSZ támogatta líbiai egységkormányt, amely tavaly márciusban érkezett a városba. Halifa al-Hilli akkor átadta a hatalmat a Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormánynak.

Később azonban meggondolta magát, Szarrádzs kormányát törvénytelennek minősítette, és államcsínyt kísérelt meg.

Káosz van Líbiában

Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után Líbia teljes káoszba süllyedt, és a keletkezett hatalmi űrt egymással rivalizáló milíciák töltötték be. A zavaros helyzetet kihasználva az Iszlám Állam is területeket szerzett az országban.