Az USA szír katonákat szankcionált vegyi fegyver bevetése miatt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok további szíriai személyek és intézmények ellen hozott büntetőintézkedéseket, most először vegyi fegyver használata miatt - jelentette be csütörtökön a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

"Gyűlöletes tett volt, hogy a szíriai rendszer vegyi fegyvert vetett be a saját népe ellen, olyan cselekedet, amely megsérti az egész világon hosszú ideje bevett gyakorlatot, hogy nem állítanak elő és nem használnak vegyi fegyvert" - jelentette ki Adam Szubin, a pénzügyminisztériumnak a terrorizmus finanszírozásának akadályozásával foglalkozó részlegvezetője.

Katonák és egy kutatóintézet

A 18 pontból álló listán magas rangú tisztek szerepelnek a légierőtől, a légvédelemtől, a hadseregtől, a haditengerészettől és a Köztársasági Gárdától, valamint egy kutatóintézet. Az Egyesült Államokban fellelhető javaikat zárolják, és

megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy tranzakciókat bonyolítsanak le velük.

Legalább háromszor

Az amerikai hatóságok egyetértenek az ENSZ 2016 októberében kiadott jelentésével, amely szerint

a szíriai erők a felelősek legalább három, 2014-ben és 2015-ben az ország északnyugati részén, Idlíb tartományban klórgázzal végrehajtott támadásért.

Ugyanez a jelentés az Iszlám Állam terrorszervezetet mustárgáz használatáért tette felelőssé.

A Fehér Ház felszólította a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény aláíróit, így Oroszországot is, hogy a maguk részéről ők is hozzanak szankciókat a vegyi fegyverek alkalmazásáért felelős szíriai illetékesek ellen. Az egyezményhez Szíriai is csatlakozott 2013-ban.