Obama kitüntette az alelnökét

Vágólapra másolva!
Joe Biden megkapta az Elnöki Szabadság Érdemérmet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök az Elnöki Szabadság Érdeméremmel tüntette ki csütörtökön a Fehér Házban Joe Biden alelnököt.

- fogalmazott az amerikai elnök, amikor átadta a meglepett Joe Biden alelnöknek a kitüntetést.

A díjról Biden nem tudott, az ünnepséget titokban, tudta nélkül szervezték meg. A veterán politikus könnyes szemmel fogadta a kitüntetést és a méltatást, és a bensőséges ünnepség idején végig a könnyeit törölgette.

Méltató beszédében Obama "az amerikai történelem legkifinomultabb alelnökének" nevezte őt, és elismerően szólt hazaszeretetéről és évtizedeken átívelő szolgálatáról.

Bident ismerni azt jelenti, hogy ismerjük a szeretetet önzés nélkül, a szolgálatot színlelés nélkül, és a teljességgel megélt életet - mondta Obama a ceremónián.

Az Elnöki Szabadság Érdemérmet a mindenkori amerikai elnök ítéli oda azoknak, akik különleges mértékben járultak hozzá az Egyesült Államok biztonságához, a világbékéhez, vagy valamilyen kulturális területen alkottak maradandót.

Az első alkalommal John F. Kennedy elnök adta át ezt a magas kitüntetést, amellyel később, meggyilkolása után őt tüntette ki utódja, Lyndon B. Johnson.