Elege lett Merkel menekültpolitikájából, kilépett a pártból a CDU veteránja

Erika Steinbach zb Talkshow Talk Erika Steinbach
ARCHIVE - Erika Steinbach, speaker for humanitarian aid and human rights of the CDU/CSU parliamentary group during the ARD talkshow "Anne Will" in Berlin, Germany, 28 January 2015. Photo: Karlheinz Schindler/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Angela Merkel menekültpolitikája elleni tiltakozásul bejelentette kilépését szombaton a német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióból (CDU) Erika Steinbach, a párt egyik emberi jogi szóvivője és veterán tagja.
Vágólapra másolva!

- idézi Steinbachot, a Bundestag egyik frankfurti választókörzetének képviselőjét a Welt am Sonntag című hetilap vasárnap megjelenő száma.

Erika Steinbach Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karlheinz Schindler

"Belépnék-e egyáltalán manapság a CDU-ba? Nem. Ennélfogva az egyetlen őszinte következtetés, amelyre juthatok, hogy otthagyom a CDU-t" - mondta a lapnak.

Megsértette a német törvényeket a határnyitással

A negyven éve CDU-tag képviselő a dpa hírügynökségnek megerősítette, hogy vasárnapi hatállyal távozik a Merkel vezette konzervatív pártból.

Steinbach, a második világháború után hazájukból elüldözött németek szövetségének (BdV) egykori elnöke a Welt am Sonntagnak adott interjúban bírálta Merkelt, amiért szerinte megsértette a német törvényeket azzal, hogy 2015 őszén megnyitotta a határokat a menekültek előtt.

Az, hogy hónapokon át azonosítás nélkül, buszokkal és vonatokkal hoztak át embereket a határon, nem egy kivétel(es eset) volt, hanem egy szándékos intézkedés, amely

szembement a jogszabályainkkal és az Európai Unió szerződéseivel

- vélekedett.

Köszönet Orbán Viktornak

Steinbach tavaly augusztusban az iszlám jogrend (saría) elutasításáról szóló nyilatkozatra kötelezte volna a CDU iszlám vallású új tagjait, szeptemberben pedig levélben köszönte meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azt a szolgálatot, amelyet az egész Európai Uniónak és különösen a németeknek tett szerinte Magyarország külső határának következetes védelmével.

A tekintélyes képviselő az interjúban szélesebb értelemben arra panaszkodott, hogy a CDU programjában "lépésről lépésre szándékosan marginalizálták, sőt megbélyegezték a konzervatív elemet".

A lap szerint Erika Steinbach egyelőre nem tervezi csatlakozását a CDU/CSU-tól jobbra álló, nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz, amely az utóbbi időben a közvélemény-kutatások szerint jelentősen megerősödött Merkel migrációs politikájának támadásával. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az AfD a szeptemberre várható választásokon bejut majd a német parlamentbe, "hogy legyen ott végre újra egy ellenzék".