Helyesli a dél-koreai rakétatelepítést a volt ENSZ-főtitkár

Ban Ki-mun Shaikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah Valerie Amos UN Kuwait International Humanitarian Pledging Conference for Syria SQUARE FORMAT KUWAIT CITY, KUWAIT - MARCH 30: UN Secretary General Ban Ki-moon (C) is seen during a joint press conference wit
Ban Ki Mun
Vágólapra másolva!
Önvédelemnek és jogos lépésnek nevezte Ban Kimun, az ENSZ év elején leköszönt egykori főtitkára, hogy Dél-Korea, északi szomszédja rakétakísérleteire válaszul, rakétatelepítési program elindításáról döntött. Ban Kimun el is indulna hazájában az elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A kínai, orosz és észak-koreai kifogások ellenére helyesnek tartja a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreában Ban Kimun volt ENSZ-főtitkár, aki várhatóan indulni fog a dél-koreai elnökválasztáson.

– mondta, hozzátéve: úgy tudja, hogy a rakéták telepítése önvédelmi lépés, miközben "Észak-Korea folytatja az atomrakéták fejlesztését ".

Ban Kimun Forrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Jaber Abdulkhaleg

Ban Kimun 10 évig állt az ENSZ élén, az év elején adta át a főtitkári széket, majd visszatért hazájába, és pedzegette, hogy indulna az elnökválasztáson. A jelenlegi államfőt ugyanis a parlament felfüggesztette tisztségéből, mert feltehetően érintett egy korrupciós ügyben.

Az egy évvel ezelőtti észak-koreai föld alatti atomrobbantások és rakétakísérletek után a dél-koreai kormány rakétavédelmi rendszer telepítéséről döntött,

noha ez ellen Kína és Oroszország is tiltakozott. Phenjan pedig bejelentette, hogy atomcsapásának fő célpontja lesz az új rakétarendszer.