Terrorizmus finanszírozásáért perli Ukrajna Oroszországot

Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a kijevi külügyminisztériumot, hogy még aznap nyújtson be keresetet az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságán Oroszországgal szemben terrorizmus finanszírozása és faji megkülönböztetés miatt.
Vágólapra másolva!

Az elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint Kijev azzal vádolja Oroszországot, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban játszott szerepével,

a Krím elcsatolásával megsértette a terrorizmus finanszírozásával szembeni fellépésről szóló nemzetközi egyezményt,

akárcsak a bekebelezett félszigeten élő krími tatárokkal szembeni bánásmóddal a faji megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót.

"Oroszország három éve sérti meg súlyosan a nemzetközi jogot, három éve tartja törvénytelenül megszállva a Krím félszigetet, valamint keleti területeinket Donyeck és Luhanszk megyékben, romboló, diszkriminatív politikát folytat a Krímben" - hangoztatta Porosenko. Szavai szerint ez idő alatt orosz fegyveresek számos terrortámadást hajtottak végre, melyeknek több százezren váltak áldozatául oly módon, hogy otthonuk elhagyására kényszerültek.

1,7 millió menekült

Az államfő által ismertetett adatok alapján jelenleg mintegy 1,7 millió a belső menekült Ukrajnában.

Azokat pedig, akik a Krímben vagy a Donyec-medencében maradtak, üldöztetés és kínzások fenyegetik - tette hozzá. Leszögezte, hogy a krími tatárok képviseleti szervének, a medzslisznek a betiltása a Krímben és az egyéb,

Oroszország által Ukrajnában elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül.

Utalt továbbá azokra a támadásokra, amelyeket az elmúlt három év során általa terroristáknak nevezett személyek követtek el, és amelyekben békés civilek tucatjai vesztették életüket. Ezek között sorolta fel a Volnovaha közelében tüzérségi aknával eltalált busz tragédiáját, a kelet-ukrajnai Mariupolban és Kramatorszkban elkövetett támadásokat, valamint a maláj utasszállító repülőgép lelövését. Mindezek elkövetésével Kijev a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárokat vádolja.

Az elnök leszögezte, hogy az orosz agresszió kezdete óta Ukrajna kizárólag a nemzetközi jog keretein belül cselekedett. Megjegyezte: a bírósági beadvány előkészítése - amelyre ő adott utasítást - hosszú, fáradságos munka volt, de mostanra elkészült, ezért rendelte el, hogy a diplomaták még a nap folyamán nyújtsák be a hágai bíróságnak.