A dél-koreai elnök ellen vallottak a korrupciós botrányban

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
A korrupciós vádak miatt felfüggesztett dél-koreai elnök ellen vallott egyik korábbi bizalmasa. A vallomás alapján Pak Kunhje elnök közvetlenül érintett lehet a dél-koreai nagyvállalatokat – köztük a Samsungot – érintő korrupciós ügyletekben.
Vágólapra másolva!

Terhelő vallomást tett a dél-koreai államfőre egykori tanácsadója: az alkotmánybírósági meghallgatáson azt mondta, hogy Pak Kunhje közvetlenül érintett a nagy dél-koreai vállalatokat érintő korrupciós ügyletekben.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Kunhje felfüggesztett dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Sajtóhírek szerint An Dzsonbom, az államfő koordinációs és politikai ügyekért felelős egykori tanácsadója arról beszélt, hogy miután az államfő találkozott a Samsung-csoport alelnökével,

a vállalat engedélyt kapott két leánycége összeolvadására, majd a cégvezető több millió dollárt utalt át az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szunszil által irányított két alapítványnak.

Csoj az államfőt érintő korrupciós botrány kulcsfigurája, aki ellen bírósági eljárás folyik. A vád szerint 16 céget vett rá arra, hogy összesen 77,4 milliárd vont (65 millió dollárt) adományozzanak a két alapítványnak, amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták.

Az elnöki tanácsadó más dolgokról is beszélt, amelyek rossz fényt vetnek egykori felettesére.

Az államfő állítólag tevékenyen közreműködött az SK konszern négy évre elítélt vezetője, Cshve The Von szabadlábra helyezésében, de azt nem tudta megmondani, hogy ezért kapott-e kenőpénzt.