Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Milorad Dodik ellen

Vágólapra másolva!
Szankciókat vezetett be az Egyesült Államok Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrésze, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen.
Vágólapra másolva!

A boszniai szerb sajtó információi szerint Washington azzal indokolta a döntést, hogy Milorad Dodik akadályozza az 1991-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés megvalósulását, mert a boszniai alkotmánybíróság tiltása ellenére a múlt ősszel megrendezte az általa vezetett országrész ünnepnapjáról szóló népszavazást.

A szankciók mindazokra az ingatlanokra és vagyontárgyakra vonatkoznak, amelyek Washington fennhatósága alá esnek, valamint megtiltották Dodiknak, hogy az Egyesült Államokba utazzon.

A mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háborút követően a daytoni szerződéssel Bosznia-Hercegovinát két nagy önállóságot élvező országrészre osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra.

Milorad Dodik egyelőre csak röviden kommentálta a szankciókról szóló hírt, azt mondta, számított hasonló lépésre, hiszen már diplomatavízumot sem kapott, hogy elutazhasson Donald Trump leendő amerikai elnök beiktatására.