Már elkezdődött Trump beiktatási ünnepségsorozata

TRUMP, Donald
Washington, 2017. január 20. Donald Trump megválasztott amerikai elnök (k) felesége, Melania Trump (b4) és családtagjai társaságában a Lincoln-emlékmű előtt tartott koncerten Washingtonban 2017. január 19-én, egy nappal az elnöki beiktatási ünnepség előtt. (MTI/AP/Evan Vucci)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint pénteken este teszi le hivatali esküjét Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke, de a beiktatási ünnepségek már csütörtökön megkezdődtek: koszorúzással, tűzijátékos koncerttel és gálavacsorával.
Vágólapra másolva!

A megválasztott elnök és családja – öt gyerekével és unokáival – csütörtökön kora délután megérkezett Washingtonba, ahol részt vett egy díszebéden, majd délután Mike Pence megválasztott alelnökkel együtt koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben.

Megvédte a fellépő az elnököt

Délután a Lincoln-emlékmű előtt több ezren gyűltek össze a megválasztott elnök és alelnök tiszteletére rendezett koncerten, ahol Trump rövid beszédet mondott.

Trump támogatói a tiszteletére rendezett koncerten a Lincoln-emlékműnél, Washingtonban Forrás: MTI/EPA/Astrid Riecken

Sokak meglepetésére a first lady, Melania Trump is mondott egy rövid beszédet.

A koncertet a hollywoodi sztár, Jon Voight nyitotta meg, aki így fogalmazott:

Beszédében a színész megvédte Trumpot a szerinte rosszmájú sajtó támadásaitól, és hangsúlyozta, hogy amerikaiak millióinak imája talált meghallgatásra a milliárdos üzletember megválasztásával.

Trump: Fantasztikus kormányunk lesz

A „Tegyük ismét naggyá Amerikát” című koncerten a 3Doors Down, Lee Greenwood, Toby Keith lépett fel, a műsor közben Trump rövid beszédben köszönte meg a támogatást, és ismét megígérte, hogy „együtt naggyá tesszük Amerikát”.

Donald Trump és családja a Lincoln-emlékmű előtt tartott koncerten Washingtonban Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Szólt azokhoz az amerikaiakhoz is, akiket szerinte a politikusok „elfeledtek”, és úgy fogalmazott: kormányzata minden amerikai életében fordulatot hoz majd. Emlékeztetett arra az ígéretére, hogy

kormányzata megerősíti az amerikai határok védelmét, és rengeteg új munkahelyet teremt szerte az országban.

Az elnöki beiktatást már csütörtökön díszkivilágítással váró Washingtonban este gálavacsora volt a Trump-kampány nagy adományozóinak tiszteletére. Az estélyen a republikánusok vezető politikusai is részt vettek.

Tűzijáték fénye világítja meg az égboltot a Lincoln-emlékmű felett Forrás: MTI/AP/David J. Phillip

Trump itt azt emelte ki:

Trump azt is közölte: 2020-ban „hagyományos módszerekkel akarja megnyerni az elnökválasztást”. Az estélyen jelen volt Trump egyik főtanácsadója, korábbi kampánymenedzsere, Kellyanne Conway, aki azt mondta, hogy Donald Trump várhatóan már hétfőn meghozza az első elnöki rendeletet.

A Trump házaspár az éjszakát – a hagyományoknak megfelelően – a Blair House-ban, a Fehér Ház vendégházában tölti, onnan indulnak kora reggel a templomi szertartásra, majd a teázásra Barack és Michelle Obama vendégeként a Fehér Házba.

Négy évre szól az esküje

Ezután a Fehér Házból hajtanak konvojjal a Capitoliumhoz, amelynek lépcsőjén lesz a beiktatási ceremónia. Az elnököt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság elnöke, John Roberts esketi fel négy évre, pontban tizenkét órakor (magyar idő szerint 18 órakor).

A Capitolium épülete – itt teszi le esküjét magyar idő szerint este 6-kor Donald Trump Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az eskütétel után Trump rövid beiktatási beszédet tart, majd az elnöki és az alelnöki pár a Pennsylvania sugárúton elindul új hivatalába, a Fehér Házba.

Az ünnepségsorozatot az előzetes bejelentések szerint várhatóan tüntetések zavarják majd meg.

New Yorkban máris tüntettek Trump ellen.

Donald Trump ellenzői tüntettek a New York-i Trump-toronynál a beiktatás előestéjén Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

A csütörtöki megmozduláson részt vett Robert De Niro színész, Michael Moore filmrendező és Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is.

Péntek, január 20-a programja (helyi idő szerint):

Kora reggel – privát családi reggeli

A hagyomány szerint a Trump család megosztja vendégeivel reggelijét a Blair House-ban, a Fehér Ház vendégházában, ahol a megválasztott elnök és családja az éjszakát is töltötte.

08:30 – istentisztelet és ima
A megválasztott elnök és családja részt vesz egy istentiszteleten az episzkopális egyház St. John-templomában, amely mindössze egy rövid sétára van az elnöki vendégháztól, ahol reggeliztek.

09:30 – teázás Obamáékkal
A megválasztott és a távozó elnök és a first ladyk a Fehér Házban teáznak, majd Trump és Obama együtt indul el a Fehér Házból a Pennsylvania sugárúton a Capitoliumhoz.

12:00 – eskütételi ünnepség
Miután a meghívott amerikai tisztségviselők és vendégek összegyűltek a Capitolium előtt, az elnök 12 órakor leteszi az esküt a szövetségi legfelső bíróság elnöke, John G. Roberts előtt. Trump két bibliát tart majd a kezében: az egyik a gyerekkora óta az övé, a másik a Lincoln-biblia.

Kora délután – ebéd

Az eskütételt kormányzati vezetők és meghívott vendégek számára rendezett ebéd követi az új elnök és az alelnök tiszteletére.

Ebéd után – díszszemle
Donald Trump ebéd után a Capitolium előtt katonai díszszemlén vesz részt, majd alelnökével a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házhoz megy.

19:00 – beiktatási bál
Este több hivatalos beiktatási bált is tartanak: kettőt a Walter E. Washington Center két külön emeletén, a harmadikat, a fegyveres erők bálját a Nemzeti Építészeti Múzeumban. Az elnök várhatóan mindhárom eseményen megjelenik.

Szombat, január 21-e programja:

10:00 – nemzeti ima
A washingtoni nemzeti katedrális ad otthont immár hagyományosan az ünnepi imára, amelyen Trump és alelnöke is részt vesz.

10:00 – nők menete
Várhatóan ez lesz a hét legnagyobb tiltakozó akciója a Capitoliumnál.