Olasz lavina: túlélőket találtak a betemetett szállodában

Lavina Olaszországban
Sziklák és fák nehezítik a kutatást
Vágólapra másolva!
Eddig tíz túlélőt, valamint öt halálos áldozatot találtak a hó alatt a közép-olaszországi Rigopiano szállodánál, közöttük három gyereket - közölték az olasz hatóságok. Folyamatban van a kiemelésük a hó alól, a két gyereket és egy nőt kórházba szállították.
Vágólapra másolva!

"Élnek és beszélünk hozzájuk" - mondta Luca Cari, az olasz tűzoltóság szóvivője. A csoportra a túlélőket kereső mentőegységek délelőtt találtak rá. Taz embert találtak élve, közöttük három gyereket. Két gyereket és egy nőt már kiemelték a hóval borított épület roncsai közül, és a közeli Pescara kórházába szállították őket.

Az első hírek szerint mind a Rigopiano hotel konyhájában, egy fal alatt találtak menedékre a szerda délutáni katasztrófa pillanataiban. Akár 30 ember is eltűnhetett a két nappal ezelőtti lavinában, amely maga alá temette a szállodát. Eddig öt holttestet tudtak kiemelni az épület romjai alól. Két túlélőt még csütörtök hajnalban találtak - ők a lavina idején nem voltak a szállodában.

Sziklák és fák nehezítik a kutatást Forrás: MTI/Olasz Tűzoltóság

Az olasz pénzügyőrség alpesi mentőegységét vezető Luca Gagliardi, aki embereivel sítalpon elsőként érkezett a helyszínre, és azóta szünet nélkül dolgozik a túlélők keresésén, úgy nyilatkozott, hogy az épületet még nem vizsgálták teljesen át, ezért nem adják fel a reményt, hogy további túlélőket találhatnak. Az idővel versenyt futó mentőket az a remény motiválja leginkább, hogy még életben maradtakat találhatnak - hangsúlyozta az olasz katasztrófavédelem vezetője.

A kotrógépekre vártak

Francesco Peduto geológus a Huffington Post.it olasz hírportálnak hangsúlyozta, hogy a szállodát nem építették veszélyes zónában, de a rendkívüli időjárási körülmények, vagyis a hatalmas havazás és a földrengés miatt a szállodát evakuálni kellett volna. Sajtóértesülések szerint a szálloda vendégei készen álltak a távozásra, de a kotrógépekre vártak, hogy járműveikkel útra tudjanak kelni.
Más szakértői vélemények szerint a szálloda lavinaveszélyes helyen épült.

Az abruzzói Pescara ügyészsége vizsgálatot indított a katasztrófa körülményeinek tisztázására és a felelősök azonosítására. A Rigopiano hotel két kutyája életben maradt: péntek hajnalban a szállodától 11 kilométerre egy településen találtak rájuk.