Rendőrökkel csaptak össze Trump-ellenes tüntetők Washingtonban

Vágólapra másolva!
Autókat és kirakatokat törtek össze tüntetők pénteken Washingtonban a Capitoliumnál tartott ünnepség előtt Donald Trump elnöki beiktatása ellen tiltakozva.
Vágólapra másolva!

Washington belvárosában tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megrongáltak egy McDonald's gyorséttermet és egy Starbucks kávézót. A jelek szerint kifejezetten az amerikai kapitalizmus jelképeinek számító vállalatokat szemelték ki célpontul.

A tüntetők parkoló autókat is összetörtek.

Többen a rohamrendőrökkel is összecsaptak, mintegy 50 embert őrizetbe is vettek.

Két rendőr könnyebben megsérült, és több rendőrségi autót is megrongáltak. A rendőrök paprikaspray-t vetettek be a tüntetők ellen, és nagyjából másfél órával a beiktatás előtt sikerült szétoszlatni a tiltakozókat.

A beiktatási ceremónia alatt a New York-i Trump-torony előtt is tüntetők gyűltek össze, Trump-ellenes plakátokat emeltek a magasba és tiltakozó jelszavakat skandáltak. A hétvégére New Yorkban és több más amerikai nagyvárosban készülnek hasonló tiltakozó akciókra.

A legjelentősebb tiltakozás várhatóan a szombaton Washingtonban tartandó Nők Menete nevű felvonuláson lesz, amelyen a várakozások szerint mintegy 200 ezren fognak részt venni. Az amerikai titkosszolgálat, a washingtoni rendőrség és más ügynökségek nagyjából 28 ezer rendőrt helyeznek készenlétbe a megmozdulásra kijelölt belvárosi terület biztosítására.