16 magyar diák halt meg egy olaszországi buszbalesetben

olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona
Verona, 2016. január 21. Olasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2016. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)
Vágólapra másolva!
16-an meghaltak egy magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt egy veronai autópálya-csomópontnál. A busz felborult, majd egy oszlopnak csapódott, végül kigyulladt. Nagyon sokan megsérültek.
Vágólapra másolva!

Az ANSA olasz hírügynökség szerint Franciaországból hazafelé tartott a magyar iskolások busza, 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak rajta a kísérőikkel. A baleset kevéssel péntek éjfél előtt történt San Martino Buon Albergo mellett.

Az olasz mentőszolgálat szerint döbbenetes látvány fogadta a mentésre érkezőket. Több tucat sérültet kellett azonnal kórházba vinni.

A Corriere della Sera című olasz napilap weboldala szerint elsőként hét holttestet emeltek ki a roncsok közül, majd sorra került elő a többi holttest. Az Agi olasz hírügynökség azt írta, hogy a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

Olasz lapértesülések szerint

az úttesten nem volt féknyom,

a busz lassítás nélkül ütközött a szalagkorlátnak, majd továbbsodródva egy hídpillérnek csapódott. Ez arra is utalhat, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett vezetés közben.

A helyszínen egész éjszaka közlekedési rendőrök, tűzoltók és mentők dolgoztak.

A hozzátartozók ezen az ügyeleti számon érdeklődhetnek a konzulátusnál a diákok állapotáról és az újabb fejleményekről:

0039/339-62-19-517

A lángokban haltak meg

Az olasz rendőrség parancsnoka később hivatalosan is megerősítette, hogy tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett autóbusz roncsai közül. Geralomo Lacquaniti azt mondta, hogy az áldozatok mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet. A rendőrség ismeretei szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a M1 televíziónak szombat reggel azt mondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a busz az autópálya melletti korlátnak is nekicsapódott.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout

A hivatalos adatok szerint összesen 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá. "Azt kell sajnos mondanom, hogy a helyzet súlyos" – mondta a külügyi sajtófőnök.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout

Egy, a baleset mellett elhaladó autóból videót is készítettek a lángoló buszról:

A Ripost információi szerint a tragédia áldozatai a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói.

– írta nekik Erik, akinek a húga, Lili is a buszon volt, ő számolt be neki részletesen a tragédiáról. A lány szerencsésen túlélte a balesetet.

Hárman még válságos állapotban

Szijjártó Péter külügyminiszter szombat reggel sajtótájékoztatón összegezte mindazt, ami a balesetről eddig tudható. A külügy információi szerint hárman jelenleg is válságos állapotban vannak, és tíz súlyos sérültről is tudnak.

Szijjártó elmondta, a kormány minden anyagi és logisztikai segítséget megad a sérültek és áldozatok hozzátartozóinak.

A külügyminiszter megerősítette, hogy az olasz rendőrség valóban nem talált fékezésre utaló nyomokat,

a buszon pedig több utas volt, mint amennyi a hivatalos utaslistán szerepel.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel – három veronai intézménybe vitték a sérülteket –, és próbál minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda. "A miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja" – mondta. A Külügyminisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

Négy kórház várja őket

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Eddig már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre, az viszont a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza.