Beiktatták hivatalába az új bolgár elnököt

Az új bolgár elnök beiktatása
Rumen Radev
Vágólapra másolva!
A szófiai Nevszki ortodox székesegyház előtt tartott ünnepség keretében vasárnap beiktatták hivatalába Rumen Radev új bolgár elnököt.
Vágólapra másolva!

A politikus első beszédében a folyamatosságot hangsúlyozta, egyben hitett amellett, hogy a demokrácia nevében az egységes társadalom megteremtésén fog munkálkodni. Kiemelte, minden egyes bolgár elnöke lesz, függetlenül attól, hogy melyik párthoz, népcsoporthoz vagy valláshoz tartozik.

Azt is mondta, Bulgária partnereivel arra fog törekedni, hogy előmozdítsa az ország európai integrációját, de ezzel egy időben kiáll majd népe jogai és méltósága mellett.

Rumen Radev Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donyev

Radev korábban egy, Cecka Cacseva parlamenti elnökhöz írott levelében hangsúlyozta, hogy a szakértői kormány kinevezése, a törvényhozás feloszlatása és az előrehozott választások időpontjának megállapítása elsődleges és halaszthatatlan feladat. Ellentmond az alkotmánynak és az alkotmánybíróság döntésének minden olyan törekvés, amely meghosszabbítaná a jelenlegi törvényhozás hivatali idejét azzal az ürüggyel, hogy az még nem végezte el a munkáját - írta.

Az újabb bolgár belpolitikai válság tavaly novemberben robbant ki. Bojko Boriszov miniszterelnök ugyanis lemondott tisztségéről, miután a kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva parlamenti elnök vereséget szenvedett az elnökválasztás november 13-i második fordulójában az ellenzéki szocialisták által támogatott oroszbarát jelölttel szemben.
Radev Bulgária ötödik demokratikusan megválasztott államfője. A tisztségben Roszen Plevnelievet váltja.