Népszavazás dönthet a közkegyelemről Romániában

demonstration Horizontal
Protesters march during a protest against the corruption and the government in Bucharest, on January 22, 2017. Tens of thousand of protesters rally on Sunday in Romania's biggest cities against the corruption and government as Romania's president on Wednesday held a series of controversial legal changes that would have protected corrupt politicians in the graft-tainted country from prosecution. The move came as the Social Democrat leader Liviu Dragnea, whose PSD (Social Democrat Party) party won last month's parliamentary elections, preparing to go on trial for alleged abuse of power. The bill sought to decriminalize certain offenses and redefine what constitutes an abuse of power. The justice minister had hoped to pass the proposals by emergency decree in Wednesday's cabinet meeting, which would have seen them enter into effect immediately. A previous attempt in 2013 to pass the legal amendments was dropped after protests from non-governmental organizations. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis népszavazást készül kiírni a bukaresti szociálliberális kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében, a jobboldali államfő ezt a volt román fejedelemségek egyesülésének évfordulója alkalmából tartott hétfői beszédében jelentette be.
Vágólapra másolva!

Az elnök - ellentétbe állítva a nemzeti törekvéseket mindenek elé helyező elődöket és a mai politikusokat - élesen bírálta a decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Pártot (PSD) és liberális koalíciós szövetségesét, amiért választási ígéretek teljesítése helyett szerinte legfőbb gondjuk, hogy

a büntetőjog módosítása révén megakadályozzák a korrupt politikusok felelősségre vonását.

Míg a Havasalföld és Moldva 1859-es egyesülését megvalósító Alexandru Ioan Cuza fejedelem nevéhez fűződik az első román büntető törvénykönyv, amely elmarasztalta a hivatali visszaélést és érdekellentétet, a szociálliberális koalíció most csökkenteni akarja a visszaélések büntetését - mondta Iohannis.

A kezdeményezést és annak sürgősségi rendelettel való elfogadását felháborítónak tartó emberek utcára vonultak tiltakozni - tette hozzá az elnök, aki szerint azonban képtelenség megmozdulásukat "bányászjárásnak" vagy államcsínynek nevezni, ahogy azt Liviu Dragnea, a PSD elnöke tette.

Ezrek tiltakoztak a közkegyelem ellen Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az elnök kifejtette: a PSD-ALDE koalíció arra kapott választói felhatalmazást, hogy fizetés- és nyugdíjemelésről, a gazdasági fejlődésről szóló választási ígéreteit teljesítse, miután azonban a büntetőjog megváltoztatását is a közbeszéd témájává tette, ebben az ügyben is "szembe kell néznie" a választók akaratával.

Úgy vélekedett:

a népszavazás túlmutat majd a büntetőjog módosításán,

a választóknak arról kell kifejezniük véleményüket, hogy a jogállamhoz ragaszkodó, a többi európai nemzettel egyenrangú, erős nemzetként, vagy a félmegoldásokkal megelégedő, megfélemlíthető és meghunyászkodó nemzetként akarnak-e élni. Az elnök leszögezte: feddhetetlen politikusok által vezetett, büszke és erős nemzetet akar.

Iohannis azt mondta: megkezdi az előkészületeket a referendum kiírására. Kezdeményezését a parlamentnek is véleményeznie kell, de meg nem akadályozhatja.

Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy népszavazás érvényességéhez. A tavaly decemberi voksoláson, amelyen a PSD a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékát megszerezte, a részvétel nem érte el a 40 százalékot, a jobboldalnak tehát a névjegyzékben szereplő polgárok mintegy 20 százalékát sikerült csak maga mellé állítania.