Sikkasztásért letöltendőt kapott Sarkozy volt bizalmasa

Horizontal
(FILES) This file photo taken on December 02, 2011 shows then French Interior Minister Claude Gueant taking part in a press conference in Paris. Claude Gueant was sentenced to a one-year-imprisonment with a one-year suspended prison term and probation, on January 23, 2017 as part of a probe into cash handouts at the Interior ministry between 2002 and 2004 when he was Cabinet Director of then Interior Minister Nicolas Sarkozy. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Közpénz elsikkasztásban való bűnrészesség miatt egy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a párizsi fellebbviteli bíróság Claude Guéant-t, Nicolas Sarkozy volt francia államfő egyik legfontosabb korábbi munkatársát.
Vágólapra másolva!

Claude Guéant ellen - aki Sarkozy kabinetfőnöke volt annak belügyminisztersége idején (2002-2004), mielőtt 2007-ben elnökké választották - négy másik emberrel együtt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a volt kabinetfőnök a rendőri vezetők tudtával

a nyomozásokra fordítható összegek egy részéből önmagának és kollégáinak prémiumokat fizetett ki készpénzben.

A legfelsőbb bíróság megerősítette a 2015 novemberben hozott elsőfokú ítéletet, amely a volt kabinetfőnököt

a szabadságvesztésen kívül 75 ezer euró pénzbírság megfizetésére is kötelezte,

s öt évre eltiltotta minden állami funkciótól.

Claude Gueant Forrás: AFP/Bertrand Guay

Claude Guéant a belügyminisztériumból az elnöki hivatalba is követte Sarkozyt, sőt a hivatal vezetője lett a jobboldal 2007-es választási győzelmét követően, majd 2011-ben az államfő őt nevezte ki belügyminiszternek. Utóbbi tisztséget 2012 májusáig, Sarkozy választási vereségéig töltötte be.

A vád szerint Michel Gaudin, a rendőrség egykori vezetője - aki később a legnagyobb ellenzéki párt élén Sarkozy kabinetfőnöke volt -

2002 és 2004 között havonta 10 ezer eurót adott át készpénzben a kabinetfőnöknek, aki az összeg felét megtartotta magának, a másik felét pedig szétosztotta Sarkozy három közvetlen munkatársának.

A gyanúsítottak összesen 210 ezer eurót sikkasztottak el a vád szerint.

A volt rendőrfőnököt 18 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a többi három vádlott 6 hónaptól egy évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapott.

Claude Guéant a perben visszautasította azt a vádat, hogy törvénytelenül cselekedett. Azt állította, hogy azért volt szükség erre a megoldásra, mert a belügyi vezetők prémiumait 2001-ig a miniszterelnöki hivatal külön keretéből fedezte a kormányzat, de annak megszüntetése után alig járt nekik költségtérítés. A bíróság szerint viszont Claude Guéant szándékosan választott átláthatatlan megoldást a bónuszok kifizetésére, pedig kiválóan ismerte az érvényes jogszabályokat, amelyek alapján kellett volna intézkednie.