Előrehozott választások lesznek Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Rumen Radev új bolgár államfő bejelentette kedden, hogy ideiglenes miniszterelnöki megbízatást adott Ognyan Gerdzsikov korábbi házelnöknek, egyúttal előrehozott parlamenti választásokat írt ki március 26-ra. A hivatalába két napja beiktatott bolgár elnök hozzátette, már pénteken feloszlik a parlament.
Vágólapra másolva!

A 70 éves jogászprofesszor Gerdzsikov jelenleg egy döntőbíróság vezetője, 2001 és 2005 között pedig a szófiai törvényhozás házelnökének tisztségét látta el. 2001-től 2009-ig kétszer volt képviselő a Második Szimeon Nemzeti Mozgalom (NDSZV) színeiben, amely Szimeon Szakszkoburgotszki exkormányfő, egykori bolgár cár pártja volt.

Az oroszbarát Radev várhatóan Radi Najdenovot, Bulgária berlini nagykövetét nevezi ki az ideiglenes külügyminiszteri tisztségre, hogy ezzel is megerősítse Szófia elkötelezettségét a NATO és az Európai Unió mellett. A pénzügyminiszteri posztot a 61 éves Kiril Ananiev volt költségvetésért felelős miniszter-helyettes veszi át - közölte a kinevezésekre rálátással bíró két forrás a Reuters hírügynökséggel.
Az ideiglenes bolgár kabinet fő feladata lesz szavatolni, hogy a balkáni országban igazságos választásokat tartsanak, illetve fenntartani a pénzügyi stabilitást.

Az elnökválasztás hozta a belpolitikai válságot

Bulgáriában tavaly novemberben robbant ki újabb belpolitikai válság.

Bojko Boriszov miniszterelnök ugyanis lemondott tisztségéről,

miután a kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva parlamenti elnök vereséget szenvedett az elnökválasztás november 13-i második fordulójában az ellenzéki szocialisták által támogatott oroszbarát jelölttel, Rumen Radevvel szemben.

Politikai elemzők szerint a 2013 óta már harmadik parlamenti választás sem hoz majd olyan kormányt, amely erős többséget szerezhetne a törvényhozásban, és képes lesz végrehajtani azokat az igazságügyi, gazdasági és egyéb reformokat, amelyekre az országnak égető szüksége van.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a GERB hajszálnyi előnnyel bír csak a Bolgár Szocialista Párttal szemben. "Egyik párttól sem várják, hogy egyértelmű többséget tud szerezni, ami széttöredezett parlamenthez, és ismét egy törékeny koalíciós kormányhoz vezet majd" - mondta Andrius Tursa, a Teneo Intelligence közvélemény-kutató cég elemzője.