Korrupció miatt ítéltek el egy kínai olajmágnást

China Chinese Wang Tianpu Sinopec oil --FILE--Wang Tianpu, then president of China Petroleum and Chemical Corp. (Sinopec), attends the press conference for the 2008 Annual Results of Sinopec in Hong Kong, China, 30 March 2009.

Wang Tianpu, former gener
Vang Tienpu-t a pártból is kizárták
Vágólapra másolva!
Korrupció vádjával tizenöt és fél év börtönbüntetésre ítélte kedden egy délkelet-kínai bíróság az egyik legnagyobb kínai állami olajvállalat, a Sinopec korábbi vezérigazgatóját.
Vágólapra másolva!

Csianghszi tartomány székhelyének, Nancsang városának középfokú népi bírósága a börtönbüntetés mellett 3,2 millió jüanos (135 millió forintos) pénzbírságot rótt ki Vang Tienpura, továbbá elrendelte minden, illegálisan szerzett javának elkobzását. A bíróság közölte, hogy a volt cégvezetőre a tervezettnél enyhébb büntetést szabtak ki, mert a vádlott közreműködött a vizsgálatban, bevallotta bűncselekményeit, megbánást tanúsított és önként visszaszolgáltatta az eltulajdonított javakat.

A vád szerint a volt vállalatigazgató több ízben visszaélt befolyásával családtagjai és mások üzleti ügyeinek érdekében 2003 és 2014 között. Ez idő alatt több mint 33,4 millió jüan (1,4 milliárd forint) értékben kért és fogadott el illegálisan készpénzt, illetve ingatlant.

Vang Tienpu-t a pártból is kizárták Forrás: AFP/Imaginechina/Hu Qingming

Vang Tienpu 2011-ben jutott be a Sinopec ügyvezető elnökségébe. Hivatali ideje alatt egyszer már megbüntették 2013 novemberében, a Csingtao városában felrobbant olajvezeték miatt, ami 62 ember halálát okozta, további 136 embert pedig megsebesített.

A Sinopec volt vezérigazgatóját letartóztatása után, 2015 szeptemberében kizárták a Kínai Kommunista Pártból.