Benoit Hamon volt a meggyőzőbb a francia baloldali előválasztás utolsó vitájában

Horizontal
Former French Education minister and candidate in the left-wing primaries ahead of France's 2017 presidential election Benoit Hamon talks during a campaign meeting in Paris on January 18, 2017. / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Manuel Valls volt miniszterelnök sokkal kevésbé szerepelt jól a felmérések szerint.
Vágólapra másolva!

Benoit Hamon volt oktatási minisztert találta a nézők 60 százaléka meggyőzőbbnek a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának második fordulója előtt a jelöltek szerda esti televíziós vitájában. Manuel Valls volt miniszterelnökre a megkérdezettek 37 százaléka szavazott.

Benoit Hamon volt oktatási miniszter Forrás: AFP/Str

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felméréséből kiderült az is, hogy a baloldali szimpatizánsok körében is Hamon lett a győztes 61 százalékkal, Valls 36 százalékával szemben.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

A jelöltállító választás első fordulójában, múlt vasárnap a Szocialista Párt (PS) balszárnyát képviselő és a jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamon öt százalékkal a kormánypárt jobboldalához tartozó volt kormányfő előtt, 36 százalékkal az első helyen végzett.

Manuel Valls volt miniszterelnök Forrás: AFP/Thomas Samson

A két jelölt több mint kétórás vitájában a legjelentősebb nézeteltéréseket okozó témák kerültek napirendre, mindenekelőtt a foglalkoztatáspolitika és a szekularizáció kérdése, de az elmúlt napok éles szóváltásaihoz képest békésebb hangnemben.