Martin Schulz és Angela Merkel fej fej mellett

history war ceremony Square Vertical
(FILES) This file photo taken on May 29, 2016 shows German Chancellor Angela Merkel (L) speaking with the President of the European Parliament Martin Schulz during a remembrance ceremony to mark the centenary of the battle of Verdun, at the Douaumont Ossuary (Ossuaire de Douaumont), northeastern France.. The leader of Germany's Social Democrats, Sigmar Gabriel, told Die Zeit newspaper that he would recommend that former European Parliament president Martin Schulz take his place as SPD party chairman and chancellor candidate, as he made the surprise announcement on January 24, 2017 that he would not run against Chancellor Angela Merkel in a September general election. / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Németországban a lakosság csaknem kétharmada szerint jó kancellárjelölt a szociáldemokrata párt (SPD) számára Martin Schulz, választói támogatottsága pedig megegyezik a hivatalban lévő kormányfő, Angela Merkel támogatottságával - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.
Vágólapra másolva!

Az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján Martin Schulz a németek 64 százaléka szerint jó kancellárjelölt az SPD számára. A párt szavazóbázisában még nagyobb, 81 százalékos arányban tartják jó jelöltnek.

Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Martin Schulz és Angela Merkel - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 2005 óta kormányzó politikusa - indulna,

mindketten a szavazatok 41 százalékát szereznék meg.

Ez az SPD-s jelölt esetében 5 százalékpontos emelkedés a decemberi 36 százalékhoz képest, a CDU-s jelöltnél pedig 2 százalékpontos csökkenés a decemberi 43 százalékhoz viszonyítva.

Angela Merkel és Martin Schulz Forrás: AFP/Frederick Florin

Schulz rokonszenvesebb, Merkel kompetensebb

Az ARD kutatása szerint

Martin Schulzot a lakosság 69 százaléka tartja rokonszenvesnek, míg Merkelt 63 százalék.

A hitelességet vizsgálva is a baloldali politikus - az Európai Parlament (EP) volt elnöke - vezet, bár jóval kisebb mértékben: Martin Schulzot a lakosság 65 százaléka, Angela Merkelt a lakosság 64 százaléka tartja hiteles politikusnak.

A hivatalban lévő kancellár a vizsgált dimenziók közül csak a hozzáértést, kompetenciát tekintve vezet:

Merkelt 78 százalék, Schulzot 68 százalék tartja kompetens politikusnak.

Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte 1001 ember telefonos megkérdezésével január 25-én. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

Az SPD jelenlegi elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy nem vállalja a kancellárjelöltséget, és Martin Schulzot javasolja maga helyett. Egyben közölte, hogy lemond a pártelnöki tisztségről is, mert az a meggyőződése, hogy a kancellárjelöltnek kell irányítani a pártot. Döntését azzal indokolta, hogy az EP volt elnökének nagyobb esélye van a sikerre szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson.