A Fehér Ház visszakozott a mexikói áruk importadója ügyében

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház visszakozott a mexikói áruk importadója ügyében: bár nemrég tényként beszéltek a mexikói árukra kivetendő 20 százalékos importvámról, most már csak a sok közül egyként felmerült lehetséges eszköznek tartják azt, amiről még nincs végleges döntés.
Vágólapra másolva!

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője visszakozott a mexikói árukra kivetendő importadó ügyében, mondván, ez egyelőre csak ötletként, a sok lehetőség egyikeként merült fel. Hozzátette: ha lenne importadó, az lehetne 18, vagy 5 százalékos is, de lehet más megoldást is találni.

Korábban még ugyanő azt mondta, hogy

Donald Trump a mexikói árukra 20 százalékos importvám kivetésére készül, akár átfogó adóreform keretében is.

Hozzátette: az ebből befolyó adóból - és nem az amerikai adófizetők pénzéből - lehet finanszírozni majd a mexikói határon épülő falat.

A házelnök győzködhette Trumpot

Az ötlet egyébként, hogy átfogó adóreformhoz "igazítsanak" importadót, amelyet más országokra is kiterjesztenének, s amelyből finanszíroznák a falépítést kongresszusi republikánus politikusoktól származik, és a hírek szerint Paul Ryan házelnök győzködte róla Donald Trumpot.

A hírek szerint a házelnök győzködte az importvámról Donald Trump elnököt Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong

Az elnök először el is vetette, mondván, hogy ez túlságosan komplikált konstrukció lenne, de aztán azt közölte, hogy megfontolja. Közben nagy amerikai importcégek és áruházláncolatok is közölték: ha importadóval sújtanak termékeket, akkor ezt áremelés formájában áthárítják a vevőkre.