A CDU-ból kilépő képviselő köszöni a határvédelmet Magyarországnak

Erika Steinbach zb Talkshow Talk Erika Steinbach
ARCHIVE - Erika Steinbach, speaker for humanitarian aid and human rights of the CDU/CSU parliamentary group during the ARD talkshow "Anne Will" in Berlin, Germany, 28 January 2015. Photo: Karlheinz Schindler/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Köszönet jár Magyarországnak az uniós külső határ védelméért - mondta Erika Steinbach. A berlini kormány menekültpolitikája elleni tiltakozásul az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióból kilépő képviselőnő szerint a külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi.
Vágólapra másolva!

Bírálat helyett köszönet jár Magyarországnak az uniós külső határ védelméért, mert azzal Németországot is védi - mondta Erika Steinbach német szövetségi parlamenti képviselő, aki a berlini vezetés menekültpolitikája elleni tiltakozásból 43 év után kilép az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióból (CDU) és függetlenként folytatja munkáját.

A politikus azt mondta: az igazság pártján áll, és meggyőződése, hogy nem lehet egy országot pellengérre állítani, amikor jogilag megfelelően jár el.

Magyarországgal szemben viszont Németország megszegte a jogszabályokat,

amikor 2015 szeptember elején megnyitotta határát a "korlátlan bevándorlás előtt" és "százezrével jöttek a migránsok", akik közül "kevés volt valójában menekült" - mondta Erika Steinbach. Számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezután döntötte el, hogy kilép a CDU-ból.

Erika Steinbach távozik a CDU-ból és független képviselőként folytatja a munkát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karlheinz Schindler

Úgy véli, a tömeges migráció a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini megállapodás megszegését jelenti "a saját országunk kárára".

- mondta Erika Steinbach.

"Szerintem a CDU akkor fog csak felébredni, ha ellenzékbe szorul" - mondta Erika Steinbach. "Angela Merkel mint ember nekem szimpatikus, de ha a testvérem lenne, akkor is azt mondanám, hogy a politikája hibás" - emelte ki a CDU-ból távozó képviselő.

Azt is mondta, szerinte a német sajtóban azért bírálják Magyarországot, mert konzervatív kormánya van.

Mint mondta: az alaptalan bírálat "hálátlanság a magyarokkal szemben", akik az újraegyesítés és a vasfüggöny leomlása idején "nagyon sokat tettek Németországért".