A felesége botránya után Francois Fillon visszalépése sem elképzelhetetlen

Horizontal
Former French Prime Minister Francois Fillon delivers a speech during a meeting in support to French main opposition right-wing Les Republicains (LR) party's top candidate for the regional election in the Pays-de-la-Loire region on December 10, 2015 in Nantes, western France, before the second round of the regional elections. / AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vágólapra másolva!
A hét elején írta meg a Leláncolt Kacsa című szatirikus francia politikai újság, hogy a jobbközép elnökjelöltje, Francois Fillon felesége éveken át – vitatható körülmények között – félmillió eurót vette fel a Francia Nemzetgyűléstől, vagyis a parlamenttől. Fillon a botrány után hosszabb interjút adott a vezető kereskedelmi televízió, a TF1 híradójának. Azt mondta, hogy felesége nem fiktív munkát végzett, hanem valódit, tehát megérdemelte a pénzt. Azt is mondta, hogy abban az esetben visszalép a választásoktól, ha hivatalos vizsgálat indul ellene.
Vágólapra másolva!

Mivel nehéz megítélni, hogy lesz-e vizsgálat vagy sem, a francia újságokban – ráadásul először éppen a konzervatív Le Figaróban – Fillon esetleges visszalépését is latolgatják. Megkérdezték Alain Juppé-t, aki a második helyen végzett a francia jobbközép előválasztáson, hogy vállalná-e az elnökséget, de azt mondta, hogy nem. Ahogy fogalmazott, nem lesz tartalékmegoldás, nem akar vígaszágon elnökjelölt lenni. Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök, aki egyébként saját pártjában (LR) a legnépszerűbb politikus, azt válaszolta, hogy ez nem téma számára. Március 20-a után már nincs jogi lehetőség sem, hogy új elnökjelölt próbálkozzon.

Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A hétvégén egyébként a francia baloldal előválasztásának második fordulója lesz. Benoit Hamon vagy Manuel Valls lehet a szocialisták elnökjelöltje, de a lényeget tekintve ez szinte mindegy, hiszen bármelyikük is legfeljebb ötödik lesz az elnökválasztás első fordulójában, mindegyik nagy közvéleménykutató intézet felmérése szerint. Marine Le Pen első helye tűnik a legvalószínűbbnek, a második helyre Fillont várják.