A volt román államfő beperelte a moldovai elnököt

Traian Basescu
Traian Basescu tíz év után távozik az elnöki palotából
Vágólapra másolva!
Beperelte Traian Basescu volt román államfő a moldovai elnököt, amiért az megfosztotta moldovai állampolgárságától. A vita lényege, hogy Moldova szerint Basescu jogsértően szerezte az állampolgárságot, szerinte viszont törvénytelenül vették azt el tőle.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu volt román elnök beperelte Igor Dodon oroszbarát moldovai államfőt, amiért megfosztotta őt moldovai állampolgárságától. Ügyvédje szerint Basescut önkényesen fosztották meg az állampolgárságától, ami sérti az állampolgársági törvényt és a vonatkozó európai egyezményt is.

A legfelsőbb bíróságnak öt napon belül döntést kell hoznia.

Igor Dodon január 2-án írta alá a rendeletét, amellyel megvonta Basescutól a moldovai állampolgárságot, azzal indokolva ezt, hogy jogellenesen jutott hozzá.

Nem is kaphatta volna meg?

Az indoklás szerint moldovai állampolgárságot nem kaphat olyan személy, aki terrorizmussal, a nemzetbiztonság, a közrend és a lakosság egészségének és erkölcsének veszélyeztetésével hozható összefüggésbe. Megjegyezték, hogy

Basescut Romániában korrupcióval vádolják, és több bűnügyben is gyanúsítottként szerepel.

A Moszkva-barát szocialista politikus, Igor Dodon, november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást. Basescu és felesége a választási kampányban tette le a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének választási esélyeit próbálták növelni.

Traian Basescu volt román államfő Forrás: AFP/Georges Gobet

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt elnöki tisztségét betöltő Basescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. Basescu még elnökként többször kijelentette: a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás után Románia legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés.