Trump beutazási tilalmat vezetett be hét muszlim országgal szemben

Vágólapra másolva!
Donald Trump elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette a Szíriából és 120 napra egyes muszlim országokból érkezők beutazását az Egyesült Államokba. Általában is megszigorítják a beutazást.
Vágólapra másolva!

A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból - mondta Donald Trump a CBN News keresztény televíziónak adott interjújában. Hozzátette azt is, hogy

a Közel-Keletről menekülő keresztények élveznek majd előnyt.

Az elnöki rendelet értelmében általában is megszigorítják a beutazást: valamennyi utast szigorú vizsgálatnak vetik alá, felgyorsítják a be- és kilépők biometrikus ellenőrzését, továbbá a szövetségi államok megkapják a jogot, hogy a későbbiekben maguk dönthessenek arról, akarnak-e majd befogadni menekülteket, és ha igen, akkor hol telepítik le őket.

Donald Trump a Pentagonban írta alá az elnöki rendeletet Forrás: AFP/Mandel Ngan

A rendeletet az elnök a Pentagonban írta alá, miután ünnepélyes keretek között beiktatta tisztségébe James Mattis védelmi minisztert. „Új ellenőrző intézkedéseket vezetek be, hogy távol tartsam a radikális iszlamista terroristákat az Egyesült Államoktól. Nem akarjuk őket itt” - fogalmazott az elnök, és hozzátette, hogy

„csakis azokat engedjük be országunkba, akik támogatják az országot, és mélységesen szeretik népét”.

A rendelet aláírása után a Fehér Ház nyilvánosságra hozta, hogy az ideiglenes beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Kivételt csak a diplomaták, a hivatalos útra érkezők és a nemzetközi intézmények munkatársai jelentenek.