Üdvrivalgással fogadták botránya után az elnökjelölt feleségét

Marseille, 2017. január 29. Szavazók egy szavazóhelyiségben a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának második fordulójában Marseille-ben 2017. január 29-én. (MTI/AP/Claude Paris)
Vágólapra másolva!
A második fordulót tartják Franciaországban, a baloldali előválasztáson. Két szocialista politikus között dől el, hogy ki lesz a baloldal hivatalos elnökjelöltje tavasszal. A korábban esélytelennek tartott, az enyhe kábítószerek legalizálásáért és az eutanáziáért harcoló Benoit Hamon fog nyerni szinte minden felmérés szerint, a rendpártiként jellemzett volt miniszterelnök, Manuel Valls ellen. Ahogy az Origo is már megírta, nincs igazán nagy jelentősége, hogy ki lesz a jelölt, mert legfeljebb az ötödik helyen fog végezni tavasszal.
Vágólapra másolva!

Éppen ezért nagy meglepetés, hogy a múlt heti teljes érdektelenség után több mint 20%-kal nőtt a szavazók száma. Elképzelhető, hogy a jobboldali botrány miatt gondolhatják úgy, hogy mégsem lesz reménytelen a szocialista jelölt helyzete, de ezt egyetlen közvélemény-kutató intézet sem erősíti meg. Sőt. A radikális Marine Le Pen, a jobbközép Fillon, a volt szocialista, most független liberális jelölt, Macron és a kommunista Melanchon megelőzése lehetetlennek tűnik.

Szavazók egy szavazóhelyiségben a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának második fordulójában Forrás: MTI/AP/Claude Paris

Párizsban pedig a jobbközép tart lényegében kampánynyitó nagygyűlést. Francois Fillon felesége is eljött. Ami azért érdekes, mert sokan találgatták, hogy a pénzügyi botránya után megjelenik-e nyilvánosan. Megjelent. Amikor belépett a terembe, igazi ovációval fogadták, tüntetően ünnepelték. A héten derült ki, hogy Fillon felesége éveken át – furcsa körülmények között – összesen 500 ezer eurót kapott a nemzetgyűléstől. Fillon szerint megdolgozott felesége a pénzéért, de azt is mondta, hogy ha hivatalos vizsgálat indulna ellene, akkor visszalép a jelöltségtől. Fillon népszerűsége egyébként a múlt héten az Odoxa intézet felmérése szerint csökkent, és ami a jobbközép pártok számára különösen nyugtalanító adat, hogy a francia emberek 61%-ának kifejezetten rossz véleménye van Fillonról. Ha most lenne az elnökválasztás, az első fordulót szinte biztosan Marine Le Pen nyerné.