Benoit Hamon lesz a baloldal elnökjelöltje Franciaországban

Horizontal
Former French Education minister and candidate in the left-wing primaries ahead of France's 2017 presidential election Benoit Hamon talks during a campaign meeting in Paris on January 18, 2017. / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Benoit Hamon lesz a baloldal elnökjelöltje a francia elnökválasztáson. Simán győzte le Manuel Vallst a baloldali előválasztáson. A választást három hónap múlva tartják, ott Hamonnak nem sok esélye van, a negyedik-ötödik helyre várják az első fordulóban, amit a közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen nyerhet meg.
Vágólapra másolva!

A nem hivatalos végeredmény szerint Hamon a szavazatok 58,65, míg Manuel Valls 41,35 százalékát szerezte meg.

A közvélemény-kutatások eleve Hamon győzelmét jósolták, az első fordulót a leadott szavazatok 35 százalékával nyerte, Valls akkor 31 százalékkal lett második. Napközben szocialista szavazók a Twitteren már Vallson gúnyolódtak – írja a Le Figaro. Többek közt azt írták: "Rossz napjuk lesz ma a katalánoknak", egyrészt Valls katalán származására utalva, másrészt arra, hogy a Barcelona csak döntetlent játszott a Betis ellen.

A baloldali előválasztás második fordulójában jóval többen – nagyjából 2 millióan – szavaztak, mint az elsőben.

Le Pen vezet a felmérésekben

Három hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy

a baloldali előválasztás győztesének nincs esélye bejutni a tavaszi elnökválasztás második fordulójába,

és csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

A felmérések szerint a második fordulóba Marine Le Pennek, a Nemzeti Front jelöltjének és a konzervatív Francois Fillonnak van a legnagyobb esélye bejutni. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Macron lehet a meglepetésember

Hamon előválasztási győzelmével a függetlenként induló, de korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron

esélyei jelentősen megnőhetnek, mert a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át.

Ráadásul Fillon botrányba is keveredett, a vádak szerint éveken keresztül fiktív állásban juttatott fizetést a feleségének. A felmérések szerint az elnökválasztás első fordulójában jelenleg harmadik helyen álló, 39 éves Macron az elmúlt hónapban tíz százalékkal növelte a szavazótáborát, ő lehet a választás meglepetésembere.

Le Figaro: Hamon feljött, de csak negyedik, Le Pen vezet

A Le Figaro ma esti közvélemény-kutatása szerint az első fordulóban Le Pen nyerhet, 25 százalékkal, Fillon 22, Macron 21, Hamon 15 százalékon áll. Ez utóbbi meglepetés, jelentős mértékben javított támogatottságán.