Megutaztattak Franciaország és Belgium között egy terroristát

Vágólapra másolva!
Egy napra átadta Belgium Franciaországnak a 2015 novemberében Párizsban és tavaly márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások előkészítésével gyanúsított Mohamed Abrinit – közölte a belga szövetségi főügyészség hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerint Abrininek vádiratot adnak át Párizsban, ki nem hallgatják. A 31 éves belga–marokkói állampolgárságú fiatalember ellen a francia és a belga hatóságok közösen vizsgálódnak – tették hozzá.

Abrinit bűnszervezetben elkövetett gyilkosság előkészítésével, terrorszervezetben elkövetett robbanószerkezet készítésével, szállításával és birtoklásával, bűnszervezetben elkövetett illegális fegyverkereskedelemmel, bűnszervezetben, hivatalos személy ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel vádolják Franciaországban.

Mohamed Abrinit a francia fővárosban novemberben elkövetett terrortámadások előtt két nappal egy autópálya Párizshoz közeli pihenőjében biztonsági kamerák rögzítették a jelenleg franciaországi őrizetben lévő, a támadások megszervezésével is vádolt Salah Abdeslam társaságában.

A kalapos férfi

Feltehetően Abrini volt az a "kalapos férfi" is, aki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott, ezért mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről. Abrinit végül Brüsszelben fogták el a hatóságok áprilisban.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson terrortámadásokat hajtottak végre, amelyekben harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.