Lövöldözés a québeci iszlám kulturális központban

québec lövöldözésiszlám kulturális központ mecset Kanada
Canadian police officers respond to a shooting in a mosque at the Québec City Islamic cultural center on Sainte-Foy Street in Quebec city on January 29, 2017. Two arrests have been made after five people were reportedly shot dead in an attack on a mosque in Québec City, Canada. / AFP PHOTO / Alice Chiche
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt vasárnap este a québeci iszlám kulturális központ mecsetében, legalább hatan meghaltak, és nyolcan megsebesültek. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök muszlimok elleni terrortámadásnak nevezte a lövöldözést. Az egyik támadó egy marokkói diák volt.
Vágólapra másolva!

Sajtóhírek szerint három, szemtanúk szerint két fegyveres hajtotta végre a támadást az esti ima idején a kanadai nagyváros kulturális központjának mecsetjében.

Negyvenen lehettek a lövöldözés idején az épületben. A Guardian értesülése szerint két embert őrizetbe vettek. A legfrissebb jelentések szerint hat ember halt meg, nyolc pedig megsebesült a vasárnap este 8 óra körül végrehajtott támadásban.

Nyilvánosságra hozták a gyanúsítottak nevét

Közép-európai idő szerint a délutáni órákban

a CBC kanadai hírtelevízió nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak neveit.

A támadás egyik feltételezett elkövetőjét Moham Khadirként, a másikat pedig Alexandre Bissonnette-ként azonosította.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök muzulmánok elleni terrortámadásnak nevezte a lövöldözést. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Renaud Philippe

Mohamed Yangui, a mecset vezetője, aki nem volt az épületben a támadás idején, azt mondta, hogy a sebesülteket különböző kórházakba vitték. Félő, hogy gyerekek is vannak az áldozatok között.

Senkit sem engednek az épület közelébe, kordonnal zárták le a rendőrök a környéket. A Reuters hírügynökség szerint a merénylet után a rendőrség különleges egysége behatolt az imahelyre.

A rendőrség szóvivője korábban megerősítette, hogy

két embert őrizetbe vettek, és vannak halottak, de nem közölt pontos számokat sem a halálos áldozatokról, sem pedig a sebesültekről.

A La Presse című kanadai lap internetes kiadása arról ír, hogy az egyik gyanúsítottnál AK-47-es gépkarabély volt.

Tavaly júniusban, a szent böjti hónap, a ramadán idején valaki egy levágott disznófejet tett a mecset bejárata elé, "Jó étvágyat!" felirattal.

Trudeau: Muszlimok elleni terrortámadás

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök muszlimok elleni terrortámadásnak nevezte a québeci iszlám kulturális központban történt vasárnap esti lövöldözést.

Trudeau azt mondta: "Szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A (társadalom) sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak. A kanadai muszlimok a nemzet fontos részét alkotják, ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban".

A miniszterelnök hozzátette, a bűnüldöző szervek minden kanadai jogait megvédik, és minden erőfeszítést megtesznek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

Québec tartomány vezetője, Philippe Couillard elmondta, hogy

hétfőn tartományszerte szolidaritási tüntetéseket szerveznek.

Couillard ugyancsak közösség elleni terrorcselekménynek nevezte a történteket. Québec város polgármesterét, Regis Labeaume-ot is megrázta a mészárlás. A városvezető egy reggeli sajtótájékoztatón azt mondta: senkinek nem szabadna életével fizetni bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt.

Francois Hollande francia elnök hétfői közleményében "a legnagyobb határozottsággal" elítélte a "szörnyűséges merényletet", amellyel "a terroristák a québeciek békeszeretetét és nyitottságát akarták támadni".

A támadók az esti ima végén nyitottak tüzet a központ mecsetében, a férfiak számára fenntartott részen, ahol mintegy 60-100-an tartózkodtak.

Marokkói volt az egyik támadó

A Fox News szerint az egyik terrorista egy marokkói diák volt, a másik pedig kanadai. Egyikük "Allahu akbar"-t kiabált a lövöldözés alatt.

Mindkettőjüket elfogták, egyikük maga adta fel magát 20 perccel a lövöldözés után.