Banglades egy lakhatatlan szigetre telepíti a menekülteket

Vágólapra másolva!
A rohingják tömeges beáramlása miatt Banglades úgy döntött, visszanyúl egy korábbi tervéhez, és egy többek szerint "lakhatatlan" szigetre telepíti át a Mianmarból érkezett több ezer muszlim menekültet, elejét véve így annak, hogy utóbbiak a helyi állampolgárokkal "keveredjenek".
Vágólapra másolva!

A bangladesi kormány honlapján kedden megjelent, január 26-án keltezett közlemény szerint számos bizottság alakult a muszlim rohingják helyzetének megvizsgálására, és lista készült azokról, akiket ideiglenesen áthelyeznek a Bengáli-öbölben található Tengar Csar nevű szigetre, ahonnan majd visszaküldik őket Mianmarba. Jogvédők szerint a terv erőszakos kitelepítésnek felel meg.

A BBC brit műsorszolgáltató beszámolója szerint a szigetet dagály idején elárasztja a víz, s csak nagyjából egy évtizede jött létre a Megna folyó üledékéből, és a legtöbb térképen fel sem tüntetik. Az alacsonyan fekvő földdarabon nincsenek utak és nincs árvízvédelem sem.

Kalózok menedékhelye

A régió egyik tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Tengar Csar "csak a tél folyamán megközelíthető, és a kalózok menedékhelye". Mint megjegyezte, az áradások elleni védelem részeként elkezdtek ugyan a szigetre fákat telepíteni, de még legalább egy évtizedet kell várni, míg ezek az erőfeszítések eredményesek lesznek. A monszun idején a sziget teljesen víz alá kerül, és "rettenetes ötlet bárkit is odatelepíteni" - tette hozzá az idézett tisztségviselő.

Az idegenforgalom érdekében

A BBC úgy értesült, hogy a menekültek áttelepítésének terve az idegenforgalom érdekében született. Az ország legnagyobb üdülőhelyén, a hosszú homokos tengerpartjáról híres Cox's Bazarban ugyanis 32 ezer rohingja él, akik a hatóságok félelme szerint elriasztják a régiót felkeresni szándékozó turistákat. A délkelet-ázsiai országban már 2015-ben is felmerült a rohingják Tengar Csarra telepítése, amely azonban hatalmas felzúdulást váltott ki jogvédők körében.

65 ezren lehetnek

Az ENSZ szerint mintegy 65 ezren menekültek el a nyugat-mianmari Arakán állam többségében muszlimok lakta északi részéből Bangladesbe azóta, hogy október 9-én a mianmari határrendészet kilenc tagját megölték több támadásban. A gyilkosságokra válaszul a mianmari biztonsági erők hadjáratot indítottak a térségben, többtucatnyi ember halálát okozva.

Nincs állampolgárságuk

Bangladesben a mostani menekültáradatot megelőzően is mintegy 232 ezerre becsülték az országban - többnyire táborokban - tartózkodó rohingják számát. A Mianmarban élő rohingják nem rendelkeznek állampolgársággal, és sok helyi buddhista Bangladesből származó illegális bevándorlóként tekint rájuk. A rohingjákat azonban Bangladesben sem látják szívesen.
A bangladesi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy a rohingják áttelepítésének folyamata időbe telik, és ha a sziget "nem lakható, a kormány majd azzá teszi".