Egyre nagyobb a botrány Francois Fillon és a felesége körül

2017.01.31. 17:29

Sokakat meglepő, valóban leleplező cikket közölt a Le Parisien a francia jobbközép elnökjelöltjéről, a magát mindig feddhetetlennek mutató Francois Fillonról. Néhány napja írta meg a Leláncolt Kacsa című, szatírikus politikai lap, hogy fiktív állása volt Fillon feleségének, egyrészt egy újság szerkesztőségétől kapott pénzt, másrészt – és ez a súlyosabb – parlamenti asszisztens volt évekig, 500 ezer eurót keresett, de feltehetően soha semmit nem dolgozott. Emiatt a korrupcióellenes rendőrség kihallgatta a házaspárt.

És ezután következett, kedd délután a Le Parisien megdöbbentő információja: Pénelope Fillonnak, a feleségnek nem volt email-címe sem a Nemzetgyűlésben (a francia parlamentben), sőt, még belépőkártyája sem. A rendőrség ezekben a percekben vizsgálja, hogy egyáltalán járt-e 1998 és 2007 között a parlamentben Pénelope Fillon. Azt valószínűsítik, hogy nem.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Az egyik francia hírtelevízió, BFM TV úgy tudja, hogy feltűnően hosszú ideig, 5 órán át tartott a házaspár kihallgatása Párizs mellett, Versailles-ban. A Le Parisien pedig elérte Antonin Lévy-t, a Fillon-házaspár ügyvédjét. Az ügyvéd elismerte az újság információját. Azt mondta, hogy semmi meglepő nincs abban, hogy nem volt parlamenti postafiókja az asszonynak, mert szerinte a férje levelezési rendszerét használta, hiszen az ő állítólagos asszisztense volt. (ez önmagában jogszerű lenne, csak az nem, ha nem dolgozik bizonyíthatóan). Parlamenti belépője pedig azért nem volt az ügyvéd szerint, mert inkább Fillon vidéki választókörzetében dolgozott, és ritkán járt be a parlamentbe. A Le Parisien információi szerint gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy parlamenti asszisztensnek nincs belépője a munkahelyére.

Az egyik francia rádió szerint az asszonyt vidéki körzetükben, Sarthe-ban sem látták sohasem, vagyis, az sem tűnik igaznak, hogy hivatalos lakhelyén dolgozott volna. Éppen azért Versailles-ben hallgatták ki őket, mert az ideiglenes lakhelyük ott van. Nyilván a valóságban állandóan ott laknak.

Forrás: AFP/Christophe Archambault

Az egyik francia újság már azzal is foglalkozott, hogy vajon minden bankszámlája rendben van-e Fillonnak. Mindenesetre, a sokáig biztos győztesnek tűnő Fillon már messze nem a legesélyesebb, az első fordulót feltehetően Marine Le Pen nyeri, és Fillonnak azért kell küzdenie, hogy egyáltalán a második helyet megszerezze. A második fordulóba ugyanis csak az első két helyezett jut be.