Felzabálja a tűz a chilei erdőket

Chile tűz chilei erdő fa tűzvész dél-amerika Andok Csendes-óceán Bío-Bío régió
Aerial view taken with a drone of a forest devastated by fire near La Florida, Bio Bio region , some 420 km south of Santiago, on January 29, 2017. Forest fires ravaging southern Chile have now killed 11 people, President Michelle Bachelet said Saturday, as firefighters waged an all-out battle to extinguish the raging infernos. / AFP PHOTO / CHRISTIAN MIRANDA
Vágólapra másolva!
Eddig csaknem félmillió hektár vált a lángok martalékává, tizenegy ember meghalt, több mint ezer épület megsemmisült, nyolcezer ember kényszerült lakhelye elhagyására.
Vágólapra másolva!

Az ország több pontján keletkezett, eddig tizenegy halálos áldozatot szedő erdőtüzeket több mint kilencezer ember próbálja megfékezni. A tűzvész az Andok és a Csendes-óceán közé ékelődő dél-amerikai ország középső és déli részét érintette a legsúlyosabban.

A lángok már mintegy 480 ezer hektár erdőt pusztítottak el Chile hét közigazgatási régiójában. A helyzetet aszály, erős szél és hőség súlyosbítja. Több mint ezer épület megsemmisült, nyolcezer ember kényszerült lakhelye elhagyására. Hétfőn mintegy 800 családot kellett kiköltöztetni a Bío-Bío régióban lévő tengerparti településről, Dichatóból, ezt a területet veszélyeztetik most leginkább az egyre terjedő lángok.

Napok óta több mint ezer ember munkálkodik a tüzek megfékezésén. Az Argentínából, Spanyolországból, Franciaországból, Portugáliából és Mexikóból érkezett mintegy háromszáz katona is részt vesz a katasztrófa elhárításában a három legérintettebb régióban (O'Higgins, Maule és Bío-Bío). A kormány 24 repülőgépet, 45 helikoptert vetett be a mentési munkálatokba.

A helyszínekre már korábban tűzoltó repülőket, köztük a világ legnagyobb ilyen gépét, egy amerikai Boeing 747-est küldtek. Oroszországból várnak egy hasonló repülőt. Michelle Bachelet chilei elnök azt mondta, hogy ez az ország történetének legsúlyosabb tűzvésze.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Pablo Vera Lisperguer