Erőszakba torkollott a kormányellenes tüntetés Bukarestben

Tüntetés Bukarest
Romanian riot police stand guard as people take part in a protest against controversial decrees to pardon corrupt politicians and decriminalize other offenses in front of the government headquarters in Bucharest, on February 1, 2017. At least 200,000 people hit the streets across Romania on February 1, 2017 for anti-government protests, the largest since communism fell in 1989, media reports said. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.
Vágólapra másolva!

A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött.

Többen petárdákkal dobálták meg a csendőröket Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Georgian Enache, a csendőrség szóvivője közleményben szólította fel a büntető törvénykönyv váratlan módosítása miatt a kormány ellen tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség erőt fog alkalmazni támadói ellen.

Két sérültet szállítottak kórházba

Nem sokkal később valóban elkezdték távolabb szorítani az agresszív csoportot az épülettől, miközben a tér másik felén a tüntetők az "erőszak nélkül" jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét – sikertelenül.

A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás során a tömeg nagy része elmenekült a térről.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az összecsapás nyomán két sérültet a Floreasca sürgősségi kórházba szállított a mentő: egyikük – egy csendőr – zúzódásokat szenvedett, amikor kővel vagy jégdarabbal megdobálták, illetve egy tüntető, akit a fején talált el egy petárda.

A Mediafax hírügynökség szerint Kolozsváron egy tüntető betörte a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) székházának falára szerelt pártjelvényt.

300 ezren vonultak utcára

A feltehetően focihuligánok által kiprovokált verekedés

az utóbbi két évtized legnagyobb romániai tüntetésének vetett véget.

Bukaresten kívül az ország szinte valamennyi nagyobb városában felháborodott emberek ezrei – több helyütt tízezrei – demonstráltak a büntető törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel történt váratlan módosítása ellen, amely korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikusok tucatjait menti meg a büntetőjogi felelősségre vonástól.

A tüntetők Sepsiszentgyörgyön Forrás: MTI/Veres Nándor

Egyes román hírforrások szerint szerdán országszerte

csaknem 300 ezer ember tüntetett Romániában

a Grindeanu-kormány lemondását és a Btk.-t módosító kormányrendelet visszavonását követelve.