Szabó Dávid: Putyin az orosz érdekszférát védi

2017.02.01. 15:14

A mai Oroszország és a volt Szovjetunió között a legnagyobb különbség az éltető ideológia: Vlagyimir Putyin nem agresszívan terjeszkedő birodalomban gondolkodik, hanem Oroszország érdekszféráját próbálja megvédeni – állítja Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója.

A külügyi szakértő a 888.hu-nak adott interjújában azt mondta: a Budapestre látogató orosz elnök nacionalizmusa Oroszország felemeléséről szól, nem pedig birodalmi terjeszkedésről. Szerinte a volt szovjet tagországokat, Kazahsztánt, Üzbegisztánt vagy épp Azerbajdzsánt valószínűleg mind elveszítené szövetségesként Oroszország, ha elkezdene fegyverrel beavatkozni. 

Szabó Dávid a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója Moszkvában és Szentpéterváron is tanultKozma Zsuzsi

Szabó Gábor megítélése szerint Grúziában és Ukrajnában éppen azért avatkozott be Moszkva fegyverrel is, mert menthetetlennek ítélte az orosz kormány a helyzetet, hogy politikai eszközökkel az orosz érdekszférán belül tartsa a két államot. „Mind Grúzia, mind Ukrajna esetében van egy pont, ahol elvesztik a vezetéssel a kapcsolatot, ezért döntenek úgy, hogy nyomást nyomást kell gyakorolniuk. Ha Ukrajnában konkrétan ellenőrzik az ország egy részét, akkor

Ukrajna egészét érintő döntéseket sem lehet majd hozni anélkül, hogy Oroszország ne ülne ott az asztalnál – magyarázta Szabó Dávid.

A Századvég külügyi igazgatója arról is beszélt, hogy teljesen kettészakadt az orosz társadalom: vannak a nagyon gazdagok és a nagyon szegények, de az, hogy lassul az orosz gazdaság, elsősorban a középosztályt, a Putyin-rendszer bázisát érinti hátrányosan.