Két éven belül állni fog a mexikói határfal

Amerikai határvédelem
Falfirkák a Mexikót és az Egyesült Államokat elválasztó határkerítés mexikói oldalán, Tijuanában
Vágólapra másolva!
Két éven belül felépül a fal az amerikai–mexikói határon – mondta John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter a Fox Newsnak. "A falat először ott húzzuk fel, ahol a legnagyobb szükség van rá, majd kiegészítjük a hiányzó szakaszokkal" – mondta a nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök január 26-án írt alá elnöki rendeletet arról, hogy fizikai akadállyal kívánja biztosítani az Egyesült Államok 3200 kilométer hosszú déli határát. Trump korábban többször jelezte, hogy Mexikóval fizettetné meg az illegális bevándorlás megakadályozására szolgáló fal építési költségeit, ami tovább rontott a két szomszéd amúgy is feszült viszonyán. Az amerikai–mexikói határon

jelenleg egy 1050 kilométeres szakaszt véd kerítés vagy fal.

Többszintű védelem

A fal felépítésének felügyeletével megbízott Kelly a déli határ többszintű védelméről beszélt a Fox Newsnak. A volt tábornok elmondta, hogy a fizikai akadályok mellett mozgásérzékelő szenzorok és "hasonló dolgok" elhelyezését tervezik.

Falfirkák a Mexikót és az Egyesült Államokat elválasztó határkerítés mexikói oldalán, Tijuanában Forrás: MTI/AP/Julie Watson

Kelly szerint a Trump-kormánynak a már létező törvények lehetővé teszik a projekt elindítását. A tárcavezető pénzügyi tekintetben is bizakodó. "Úgy gondolom, hogy a forrásteremtés viszonylag gyorsan fog menni" – mondta, hozzátéve, hogy az építkezés néhány hónapon belül elkezdődhet.

Eltérő becslések

Trump szerint a fal megépítése 4–10 milliárd dollárba (csaknem 1200–3000 milliárd forintba) fog kerülni, de építészek és mérnökök ennél sokkal többre becsülik a költségeket. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szaklapja például azt írta, hogy 1609 kilométernyi fal építési költségei 27 és 40 milliárd dollár (mintegy 8100 és 12000 milliárd forint) között mozoghatnak.