Negyedik nap: újra tízezrek az utcákon Románia városaiban

Bukarest, 2017. február 3. A szociálliberális román kormánypárt (PSD) vezetőit rabruhában ábrázoló gúnyfigurákkal tüntetnek a kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 3-án. Hatodik tnapja tartanak a tiltakozások a fővárosban, a tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Bukarestben és Románia több más városában ismét tízezerek mentek az utcákra tiltakozásul a büntető törvénykönyv módosítása módosítása ellen. Már negyedik napja tiltakoznak az emberek. 
Vágólapra másolva!

Negyedik napja zajlanak a tiltakozások, a legnagyobb tömeg ezúttal is Bukarestben, a kormány épülete előtt gyűlt össze.

A szociálliberális román kormánypárt (PSD) vezetőit rabruhában ábrázoló gúnyfigurákkal tüntetnek a bukaresti kormányépület előtt Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A kormánykritikus portálok 100-150 ezer tiltakozóról írnak csak a fővárosban, és további tízezrekről több városban.

Az állami hírügynökség 90 ezerre teszi a bukaresti tiltakozók számát.

199,999 leiig fogadok el és adok kenőpénzt - áll a táblán, amelyet egy tüntető tart Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A Grindeanu-kormány kedden fogadta el országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendeletet, amellyel a büntető törvénykönyvet és a bünügyi perrendtartást.

Egyebek között megváltoztatták a hivatali visszaélés meghatározását is. Nem minősül hivatali visszaélésnek a jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása.

Ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. Benne maradt a tervezetben az az előírás, miszerint a

200 ezer lejnél, vagyis 14 millió forintnál kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani:

ezekben az esetekben polgári per keretében bírságot szabhat ki.