Visszavonják a román Btk.-módosítást, de az is lehet, hogy csak elnapolják

-  politics Horizontal
Romanian Prime Minister Sorin Grandeanu announces that the government will cancel the controversial decree reducing some penalties for corruption that was recently passed on February 4, 2017, in Bucharest, Romania. Romania's prime minister said the government would repeal a contentious corruption decree that has sparked the biggest protests since the fall of dictator Nicolae Ceausescu in 1989. / AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI
Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülést tart vasárnap a román kormány a Btk.-módosításról szóló sürgősségi rendelet hatálytalanítása ügyében. De még az is lehet, hogy visszavonás helyett csak elhalasztják a hatálybalépését. 
Vágólapra másolva!

Sorin Grindeanu miniszterelnök azt mondta: azért használta a "hatálytalanítás" kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást -

"legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás"

- arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.

A miniszterelnök hangoztatta, annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

Sorin Grindeanu Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Rámutatott: minden olyan törvénycikkelyt, amelyet hatálytalanítottak a korábbi alkotmánybírósági döntések, ki kell javítani, mert a taláros testület döntései kötelezőek.

Félreértés

Sorin Grindeanu azt állította:

nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait,

és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia - tette hozzá.

Kiemelte, hogy folytatni kívánja a PSD decemberben megszavazott kormányprogramjának életbe léptetését. Ezzel kimondatlanul is elhárította azokat a találgatásokat, hogy le akarna mondani az egy hónapja beiktatott kormány éléről.

Újra több mint százezren az utcán

A miniszterelnök bejelentésének idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői szombaton adták első jelét a meghátrálásnak, amelyet azonban azzal magyaráztak, hogy meg akarják előzni a "megalázott PSD-szavazók" ellentüntetését, a két tábor közti konfrontációt.

Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a szociálliberális kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot.

Az ország nagyvárosaiban estéről estére százezrek tüntetnek az intézkedés ellen, amelynek valódi célja szerintük az, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.

Kelemen Hunor: A kormánypártok belátták tévedésüket

A bukaresti kormánypártok belátták, hogy tévedtek, amikor sürgősségi rendlettel módosították a büntető törvénykönyvet és büntetőeljárást - reagált Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton arra, hogy Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet hatálytalanítani fogja a nagyszabású tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendeletét.

"Egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy - egy széles körű vita után - módosítsuk a Btk.-t a parlamentben" - idézte az RMDSZ elnökét a szövetség sajtóirodájának közleménye.