A Pentagon 8,5 milliárd dollárért vesz F-35-ösöket

vadászgépek
110211-O-XX000-001 NAVAL AIR STATION PATUXENT RIVER, Md. (Feb. 11, 2011) The U.S. Navy variant of the F-35 Joint Strike Fighter, the F-35C, conducts a test flight over the Chesapeake Bay. Lt. Cmdr. Eric "Magic" Buus flew the F-35C for two hours, checking instruments that will measure structural loads on the airframe during flight maneuvers. The F-35C is distinct from the F-35A and F-35B variants with larger wing surfaces and reinforced landing gear for greater control when operating in the demanding carrier take-off and landing environment. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin/Released)
Vágólapra másolva!
Kilencven darab F-35-ös vadászrepülőt rendelt az amerikai védelmi minisztérium a Donald Trump elnök közbelépésére "lealkudott", egyenként csaknem 95 millió dolláros áron - összesen 8,5 milliárd dollárért - a Lockheed Martin cégtől.
Vágólapra másolva!

Nyolc és félmilliárd dollárért rendelt az amerikai védelmi minisztérium a Lockheed Martin cégtől 90 darab F-35 típusú harci gépet - közölte a Pentagon és a vállalat. Ez azt jelenti, hogy

egyetlen, többfunkciós harci gép ára mintegy 95 millió dollár, vagyis több, mint 28 milliárd forint.

Ez az összeg ráadásul már "csökkentett ár", az eredeti, több mint 102 milliós ajénlathoz képest, amiről Donald Trump amerikai elnök decemberben közölte, hogy abból igyekeznek lefaragni. A Lockheed Martin közlése szerint

A Lockheednél az Egyesült Államok és tíz NATO-tagország számára fejlesztették ki az F-35 harci gépet. A függőleges leszállásra is alkalmas F-35B modellt az amerikai haditengerészeten kívül a brit is alkalmazza, a repülőgép-hordozókon szállított F-35C-t az amerikaiak állították hadrendbe.

Az F-35-ös harci gép Forrás: U.S. Navy/Lockheed Martin/Andy Wolfe/

Az amerikai védelmi minisztérium a tervek szerint 391 milliárd dollárt költ a következő évtizedekben 2443 szuperszonikus harci gép vásárlására.