Szembeszáll Dutertével a katolikus egyház a Fülöp-szigeteken

Horizontal Philippine President Rodrigo Duterte gestures during a press conference shortly after arriving from Singapore at Davao international airport in southern island of Mindanao early December 17, 2016.  
Duterte boasted again on December 16, he had
Rodrigo Duterte
Vágólapra másolva!
Az egyház papjai a hétvégi prédikációikban bírálják az elnök intézkedéseit.
Vágólapra másolva!

A hétvégi prédikációkban szembeszáll a Rodrigo Duterte által hirdetett drogellenes háborúval a Fülöp-szigeteken a katolikus egyház.

A szentmiséken a papok amellett szólalnak fel, hogy az elnök által a kábítószeres bűnözés ellen meghirdetett hadjárat terrorizálja a szegényeket.

Duterte tavalyi hivatalba lépése óra arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy végezzenek bárkivel, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható, kábítószer-kereskedő vagy drogos. Emiatt a hatóságok és az önbíráskodó halálbrigádok már ezrekkel végeztek.

Rodrigo Duterte elnök intézkedését bírálja a katolikus egyház Forrás: AFP/Manman Dejeto

A katolikus egyház szerint a gyilkolás nem megoldás, nem oldja meg a drogproblémákat.

- áll abban a pásztorlevélben, amit a Reuters szerzett meg.

Ezreket öltek meg az utcán rendőrök és önkéntes halálbrigádok Forrás: AFP/Noel Celis

A Fülöp-szigetek lakosságának 80 százaléka keresztény, így az egyháznak nagy tekintélye van. Az elnök korábban bírálta az egyházat, sőt arra szólított fel, hogy az emberek "számoljanak le" a papokkal, akiknek feleségük van, homoszexuálisok, visszaélnek közpénzekkel vagy molesztálók.