Tariceanu: Az államfő a legitim kormány leváltását tervezi

Román Btk-módosítás - Tüntetés
Bukarest, 2017. február 4. A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetők Bukarestben 2017. február 4-én. Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentette, hogy a román kormány hatálytalanítani fogja a sürgősségi rendeletet. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Vágólapra másolva!
Szerinte a Btk.-módosítás elleni nagyszabású tüntetésekre hivatkozna az elnök.
Vágólapra másolva!

Klaus Iohannis román államfő a decemberi választások nyomán januárban hivatalba lépett szociálliberális kormány leváltását tervezi - állította Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik koalíciós párt, a szabadelvű ALDE társelnöke a Btk.-módosítás elleni nagyszabású tüntetéseket kommentálva.

Tariceanu azzal vádolta a kormánnyal szemben álló államfőt, hogy nem hajlandó elfogadni a választások eredményét

és arra próbálja kihasználni az országban kialakult feszült helyzetet, hogy "saját kormányát iktassa be, ahogyan tette 2015-ben".

Az okosabb enged elv győzött

Tariceanu szerint a koalíció "az okosabb enged" alapon döntött a vitatott kormányrendelet hatálytalanításáról, hogy elkerülje a saját szavazótábora és az utcán tüntetők közti összecsapásokat. Egyébként úgy vélte, a korrupcióellenes ügyészség ellenőrizhetetlen, önkényes intézménnyé vált.

A román kormány rendelete miatt tiltakoznak tüntetők Bukarestben február 4-én Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Mint arról az Origo is beszámolt, Sorin Grindeanu kormányfő bejelentette, az általa vezetett szociálliberális kormány vasárnap rendkívüli ülést tart, hogy megoldást keressen a vitatott kormányrendelet hatályon kívül helyezésére, az ellen ugyanis napok óta tömegtüntetések vannak.