Kevesebb migránst akar az osztrák külügyminiszter

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
A migránsok számának csökkentését és az elutasított menedékkérők anyagi támogatásainak megvonását sürgeti az osztrák külügyminiszter. Sebastian Kurz szerint vannak országok, amelyek nem veszik vissza a kitoloncoltakat.
Vágólapra másolva!

A migránsok számának további csökkentését és az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők anyagi támogatásainak megvonását szorgalmazza Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse című lapban megjelent interjúban.

- mondta a miniszter. Indoklása szerint Bécsben szociális segélyt kap az is, akinek elutasították a menedékkérelmét. "Ezért nem szabad csodálkozni, ha nehéz valakit kiutasítani" - mondta.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Bécsben mintegy 20 ezer menekült részesül szociális juttatásban, több mint hatezren "megtűrtek", mivel különböző okok miatt nem tudják őket kitoloncolni - közölte a Kurier osztrák lap nemrég. Az újság szerint a hatezer ember közül 2600-an rendelkeznek elutasított menedékkérelemmel.

Sebastian Kurz szerint vannak olyan országok, amellyel létrejött a visszatoloncolási szerződés, azonban mégsem veszik vissza állampolgáraikat.

Kurz úgy fogalmazott: nem ismétlődhet meg a 2015-ös, de a 2016-os év sem.

A héten elfogadott módosított kormányprogram integrációs passzus szerint a menedékkérőknek egy évig kötelezően kell német nyelvi és "értékkurzusokra" járniuk, valamint ingyen közmunkát végezniük. Ha a menekültek nem látogatják ezen tanfolyamokat, úgy eleshetnek a szociális juttatástól.