Érvényben marad az amerikai beutazási tilalom felfüggesztése

TRUMP, Donald
Arlington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök egy aláírt elnöki rendelettel a kezében a Pentagon arlingtoni székházában 2017. január 27-én. (MTI/EPApool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Fellebbezett az igazságügyi minisztérium Donald Trump beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen. A San Francisco-i fellebbviteli bíróság elutasította a kérést. Az amerikai elnök szerint a felfüggesztő döntés "megnyitotta az utat a terroristák előtt" Amerikában.
Vágólapra másolva!

Elutasította szombat éjjel a San Francisco-i fellebbviteli bíróság a washingtoni igazságügyi minisztérium kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül Donald Trump elnök beutazási tilalmának felfüggesztését. A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre.

Donald Trump amerikai elnök a beutazási tilalmat előíró elnöki rendelettel Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Mint arról az Origo is beszámolt, egy héttel az után, hogy Trump aláírta, James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a hét muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendelet.

A Reuters az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát ismertetve közölte: arra hivatkozva kérték a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése árt a közbiztonságnak, akadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését nemzetbiztonsági kérdésben.

Trump: Megnyílt az út a terroristák előtt

Donald Trump az elmúlt napokban többször is élesen bírálta a döntést. A bíró "szörnyű döntése" miatt "nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba" – írta, hozzátéve:

a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokba a potenciális terroristák előtt, és "a rossz emberek nagyon örülnek".