Elutasították az oroszok Janukovics exelnök őrizetbe vételét

Ukrán tüntetések, állítólag lemondott Viktor Janukovics
Ukrainian President Viktor Yanukovych is pictured before the signature of an agreement with the opposition on February 21, 2014. Ukraine's leader and opposition on Friday signed a deal to end the splintered country's worst crisis since independence after three days of carnage left nearly 100 protesters dead and the heart of Kiev resembling a war zone. President Viktor Yanukovych's dramatic decision to hold early elections and form a new unity government was met with caution by the tens of thousands gathered on central Kiev's main square for a protest that began exactly three months earlier. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Kijev kérte ezt, de az orosz főügyészség az indítványt politikailag motiváltnak tartja.
Vágólapra másolva!

Az orosz főügyészség elutasította Kijevnek azt a kérését, hogy kiadatásig vegye ideiglenesen őrizetbe és tartsa fogva a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt. Az ügyészség politikailag motiváltnak minősítette az ukrán hatóságok kérelmét.

Oroszország megtagadta Viktor Janukovics volt ukrán államfő őrizetbe vételét Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Janukovics őrizetbe vétele elutasításának hivatalos indoklása szerint visszautasíthatják a kiadatást, ha az illető "a kérelmező országban faji, vallási, nemzetiségi hovatartozása, illetve politikai nézetei miatt üldöztetésnek vagy veszélynek lenne kitéve."

Janukovics ellen több eljárást indítottak Ukrajnában az után, hogy a parlament 2014. februárjában menesztette.

Az államfő akkor már Oroszország felé menekült. A döntés előzményeként a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a tüntetőkre - több mint százan veszítették életüket.

A leváltott államfőt Ukrajnában hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért, továbbá az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló cselekményeket is a terhére rónak, sőt hazaárulással is gyanúsítják.