Nem szűnnek a harcok Donyecknél

Ukrajna
Avgyijivka, 2017. február 3. Bútorlapot visz a hátán egy nő a harcokban megrongálódott otthona javításához a Donyeck város közelében fekvő, ukrán ellenőrzésű Avgyijivkában 2017. február 3-án. A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egy hete lövik nehéztüzérséggel Avgyijivkát és környékét, a harcoknak eddig legkevesebb tizenhét ukrán katona esett áldozatul. (MTI/EPA/Markijan Liszejko)
Vágólapra másolva!
Nem szűnnek a harcok a szemben álló felek között a kelet-ukrajnai fronton, az oroszbarát szakadárok lakott területeket lőnek tiltott nehézfegyverekkel és harckocsikból, a támadások következtében egy 15 éves fiú életét vesztette – jelentették kedden ukrán hírforrások.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tüzérségi lövedékek csapódtak be a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán lévő, Donyecktől mintegy 70 kilométerre északra fekvő Kurgyumivka faluban. Egy repesz szíven találta a fiút.

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a Donyeck melletti Avgyijivkát előző nap 12 órán át lőtték harckocsikkal és nehéztüzérséggel a szakadárok.

Bútorlapot visz a hátán egy nő a harcokban megrongálódott otthona javításához Avgyijivkában Forrás: MTI/EPA/Markijan Liszejko

Fegyvercsend délelőtt kilenc és délután három óra között volt, előtte és utána az orosz támogatású szakadár erők heves csapásokat mértek a településre.

A szóvivő tájékoztatása szerint a frontvonal egészére kiterjedtek a szakadárok támadásai, az elmúlt egy napban összesen 78-szor lőtték a front ukrán ellenőrzésű oldalát. Katona az elmúlt napban nem vesztette életét, de egy megsebesült.

Közben Eduard Baszurin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője kedden a DAN szakadár hírügynökség szerint arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban két szakadár fegyveres vesztette életét, és egy megsebesült az ukrán fegyveres erők támadásaiban.

Ukrán katona ételt oszt Avgyijivkában Forrás: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Motuzjanik felderítési információkra hivatkozva elmondta, hogy február 5-én két 200-as jelzésű Kamaz teherautó hajtott el egy szakadár ellenőrzés alatti halottasházból. Szavai szerint a járművek a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuba indultak, és a jelzés jelentése alapján a harcokban elesett orosz katonák holttestét szállították el.