Rejtélyes lengyel kapcsolata volt a Louvre muszlim támadójának

Lövöldözés a párizs Louvre rendőr
People stand in front of the Louvre museum on February 3, 2017 in Paris after a soldier has shot and gravely injured a man who tried to attack him. "Serious public security incident under way in Paris in the Louvre area," the interior ministry tweeted on February 3 as streets in the area were cordoned off to traffic and pedestrians. / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Két részletben 5000 eurót utalt át Lengyelországba egy honfitársának az az egyiptomi terrorista, aki a múlt héten katonákat támadott meg a párizsi Louvre-ban.
Vágólapra másolva!

Miután megérkezett Párizsba, a terrorista először január 31-én, majd február 1-jén összesen ötezer eurót utalt át a Western Unionon keresztül Lengyelországba egy másik egyiptominak – írta a Le Figaro.

Már a társát is azonosította a rendőrség, és megkezdték ellene a vizsgálatot. Egyelőre nem világos, van-e kapcsolat a pénzátutalás és a múzeumbeli támadás között. Esetleg azért kapott pénzt a férfi, mert terrortámadásra készült Lengyelországban.

Kimenekített látogatók a Louvre előtt Forrás: AFP/Alain Jocard

Kiderült az is, hogy a Párizsban katonákra támadó terrorista, a 29 éves egyiptomi Abdallah el-Hamahmi szinte soha nem használta bérelt autóját. A Renault Mégane-nal többek között eddig ismeretlen okokból három percre behajtott egy fizetett parkolóba – ezt a parkolócédula igazolja –, majd a bérelt lakása közelében hagyta a kocsit.

Több forrás szerint elképzelhető, hogy a kocsit fegyverként akarta használni, ahogyan a nizzai támadó tette tavaly július 14-én, illetve a berlini karácsonyi vásáron végrehajtott merénylet tettese.

Mint arról az Origo is beszámolt, múlt pénteken egy machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki öt lövést adott le rá. Az életveszélyesen megsérült késelő

a támadás közben azt kiabálta: Allah akbar.

Láthatóan terrorista jellegű támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő szerint,
aki emlékeztetett arra is, hogy Franciaországban továbbra is magas a terrorfenyegetettség szintje. Az elmúlt két évben iszlamista merényletekben 238-an haltak meg országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam vállalta.