Még nem tudni biztosat a Putyin-Trump találkozóról

Trump Oroszország Putyin
People walk past a mural on a restaurant wall depicting US Presidential hopeful Donald Trump and Russian President Vladimir Putin greeting each other with a kiss in the Lithuanian capital Vilnius on May 13, 2016. Kestutis Girnius, associate professor of the Institute of International Relations and Political Science in Vilnius university, told AFP -This graffiti expresses the fear of some Lithuanians that Donald Trump is likely to kowtow to Vladimir Putin and be indifferent to Lithuania’s security concerns. Trump has notoriously stated that Putin is a strong leader, and that NATO is ‘obsolete and expensive.’ / AFP PHOTO / Petras Malukas
Vágólapra másolva!
Moszkva szerint az ukrán válság nem lehet egy orosz-amerikai "alku" tárgya.
Vágólapra másolva!

Nincsenek még konkrétumok Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának idejéről és formájáról - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A felkészülés azután kezdődik, hogy a felek megállapodtak annak formájáról és időpontjáról - tette hozzá.

Graffiti Litvánia fővárosában, Vilniusban Putyinnal és Trumppal Forrás: AFP/Petras Malukas

Kifejtette, mindkét félnek határozott elképzelése, határozott nézete van arról, hogy milyen területeken kell a jövőben együttműködni. Általános a véleményük továbbá arról, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben és az Iszlám Állam elleni harcban lehet és kell együttműködni.

Az orosz elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy az ukrajnai belső válság nem lehet tárgya egy orosz-amerikai megegyezésnek, vagyis nem lehet "alku" az ügyben,

ahogy egyes sajtóhírekben elterjedt. "Aligha lehet az ukrán belső válság egy ilyen ügylet tárgya" - nyomatékosította.

Peszkov hozzátette: Oroszország reméli, az Egyesült Államok befolyását felhasználva meggyőzi Ukrajnát arról, hogy mondjon le a válság "agresszív" rendezésének lehetőségéről, és teljesítse az általa a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeket.