Drogot árult az elnök egyik tanácsadójának rokona

Vágólapra másolva!
Kábítószer-árusításon kapták a Fülöp-szigeteken a kíméletlen drogellenes háborút folytató államfő egyik tanácsadójának egy rokonát - közölte pénteken a délkelet-ázsiai ország kábítószer-ellenes hivatala.
Vágólapra másolva!

Rodrigo Duterte elnök politikai tanácsadójának, Jesus Durezának az egyik unokaöccséről, John Paul Durezáról van szó. A kábítószer-ellenes hivatal éppen abban a városban, Davaóban igyekezett csapdába csalni drogkereskedőket, ahol Duterte elnökké választása előtt polgármester volt, és egy ilyen akcióban fogták el csütörtökön John Paul Durezát, aki 15 gramm metamfetamint adott el egy fedett ügynöknek.

Jesus Dureza gyerekkori barátja az államfőnek. Mint politikai tanácsadó ő vezeti a béketárgyalásokat a kommunista lázadókkal. A hír hallatán közleményt adott ki, miszerint számára kínos az eset, de dicsérte a drogellenes hatóságot, amiért nem kivételez azokkal, akik magas rangú személyekkel állnak kapcsolatban. "Duterte elnök ezt a tisztességes utat akarja követni" - írta.

John Paul Durezát már régóta figyelte a drogellenes hatóság, és tettenérése után kábítószer- és lőfegyverbirtoklásért indítanak ellene eljárást - közölte a hatóság regionális vezetője.
Duterte drogellenes háborújában hetekkel ezelőtt történt egy olyan botrány, amely miatt felfüggesztették a rendőrség minden kábítószer-ellenes akcióját: rendőrök elraboltak egy dél-koreai üzletembert, az országos főkapitányságra vitték és megölték. Azóta csak a drogellenes hatóság emberei indíthatnak akciókat, és segítséget kapnak a hadseregtől, ha veszélybe kerülnek.