Stabil Beata Szydlo állapota

polish prime MINISTER beata szydlo after HOSPITAL TRANSPORT transported to warsaw HELICOPTER ACCIDENT automobile CAR landing lands medical Polish prime minister Beata Szydlo was transported to hospital in Warsaw after car accident. in picture: the helicop
Helikopterrel vitték Varsóba a kormányfőt
Vágólapra másolva!
Péntek esti autóbalesete után stabil Beata Szydlo lengyel miniszterelnök állapota, jól érzi magát, de még várnak rá vizsgálatok – közölte szombati sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő. 
Vágólapra másolva!

Az 53 éves Beata Szydlo péntek este szenvedett autóbalesetet, amikor Oswiecimhez közeli lakhelyére tartott. A kormányfőt szállító autó sofőrje egy személyautó előzése közben irányváltásra kényszerült, és járműve egy útszéli fának ütközött. Bochenek megerősítette: Szydlót közvetlenül a baleset után az oswiecimi kórházban megvizsgálták, majd "saját kérésére, az orvosokkal való konzultáció után" mentőhelikopterrel a varsói katonai kórházba vitték.

Semmi komoly nem történt

"A kormányfő állapota stabil és jó, folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, semmi komoly nem történt" – mondta a szóvivő, hozzátéve: Szydlóra még további vizsgálatok várnak. A kormányfő sérüléseiről csak annyit mondott, hogy "a közúti balesetekre jellemző zúzódásokat" szenvedett. Hangsúlyozta: a miniszterelnök tudja teljesíteni hivatali feladatait, de egy időre még kórházban marad. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: még nem dőlt el, hogy a kedden esedékes kormányülést vezetheti-e – tette hozzá.

Helikopterrel vitték Varsóba a kormányfőt Forrás: AFP/NurPhoto/Maciej Luczniewski

Elmondta azt is: a kormányfő sofőrjét remélhetőleg még szombaton hazaengedik az oswiecimi kórházból. A lengyel kormányőrségnek (BOR) a miniszterelnökkel egy kocsiban utazó tagjára Varsóban vár még orvosi vizsgálat.

A másik sofőr a felelős

A lengyel rendőrség szombat reggel közölte: az előzött autó 21 éves vezetőjét, aki elismerte felelősségét, közúti baleset okozásával vádolta meg az ügyészség.

A balesetet a lengyel ügyészség, valamint a belbiztonsági hivatal (ABW) vizsgálja. Mariusz Blaszczak belügyminiszter még péntek este a BOR azonnali vezetőségi tanácskozását hívta össze, a baleset körülményeinek vizsgálatáról pedig szombat délutáni sajtóértekezleten tájékoztat.